DOLAR
34,11 -0,31%
EURO
38,13 -0,25%
ALTIN
2.878,54 -1,83%
BITCOIN
2.145.077,28 0,3%

Zelenskiy, ABD'ye Zafer Planını Sunacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, savaşın sona ermesi için zafer planını 26 Eylül'de Biden'a sunmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 17:25
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 17:25

Zelenskiy, ABD'ye Zafer Planını Sunacak

Ukrayna'nın Zafer Planı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, savaşı sona erdirmek için hazırladıkları zafer planını 26 Eylül tarihinde ABD Başkanı Joe Biden'a sunmayı planladıklarını duyurdu.

BM Temasları ve Enerji Destekleri

Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile başkent Kiev'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısında, Rus saldırıları sonucunda hasar gören enerji sistemlerinin yeniden onarılması ve Ukrayna ordusuna destek konularını ele aldıklarını aktardı. AB'nin Ukrayna'ya yaklaşık 160 milyon avro destek sağlamasının önemli olduğunu vurgulayan Zelenskiy, bunun 100 milyonunun dondurulmuş Rus varlıklarından elde edildiğini belirtti.

Zafer Planının Detayları ve Süreç

Zelenskiy, hazırladıkları zafer planının detaylarına dair bilgileri paylaşmadı; ancak bu planın, önümüzdeki aylarda Ukrayna'nın müttefiklerinin hızlı kararlar almasına yardımcı olmak amacıyla hazırlandığını ifade etti. “Plan, ekim ayından aralık ayına kadar dikkate alınması gereken kararlar için tasarlandı.” açıklamasını yaptı.

ABD ile İlişkiler ve B Planı

Biden'ın planı onaylamaması durumunda alternatif bir plana sahip olup olmadığını soran gazetecilere Zelenskiy, “A planı, Ukrayna'yı silahlarla güçlendirmek ve Rusya'nın tam kapsamlı bir işgale yönelmesini engellemek için önleyici yaptırımlar uygulamak şeklindeydi.” şeklinde yanıt verdi.

İkinci Barış Zirvesi Hazırlıkları

Zelenskiy, Ukrayna olarak ikinci barış zirvesi düzenlemek için hazırlık yaptıklarını ve bu zirvenin savaşı sona erdirebilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

AB'den Ek Krediler

Ursula von der Leyen, Rus saldırıları nedeniyle hasar gören enerji sistemlerinin onarılmasına yönelik destek verme taahhüdünde bulundu. Ayrıca, AB olarak kış döneminde Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu enerjinin %25'ini karşılamayı hedeflediklerini açıkladı. Von der Leyen, “G7 ülkeleri tarafından kabul edilen yardım paketi çerçevesinde Ukrayna'ya 35 milyar avro kredi ayrılması için öneriler onaylandı.” dedi.

Bu kredilerin Ukrayna'nın devlet bütçesine aktarılmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan von der Leyen, gerekli onay prosedürlerinin yıl sonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Savaşın başından beri AB'nin Ukrayna'ya sağladığı yardımların 118 milyar avronun üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.