DOLAR
34,55 -0,07%
EURO
36,54 0,25%
ALTIN
2.921,92 -0,71%
BITCOIN
3.184.302,49 -1,03%

Yusuf Tan, Kuruyan Ceviz Ağaçlarını Satranç Takımına Dönüştürüyor

Yusuf Tan, Bahçesaray'da kuruyan ceviz ağaçlarını işleyerek satranç takımları üretiyor, ahşap işleme sürecine gençlerin ilgisini artırıyor.

Yayın Tarihi: 19.11.2024 11:03
Güncelleme Tarihi: 19.11.2024 11:20

Yusuf Tan, Kuruyan Ceviz Ağaçlarını Satranç Takımına Dönüştürüyor

Kuruyan Ceviz Ağaçları Yeni Bir Hayat Buluyor

Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşayan 29 yaşındaki Yusuf Tan, doğadan topladığı kuruyan ceviz ağaçlarını ve dallarını, atölyesinde işleyerek satranç takımlarına dönüştürüyor. Tan, bu işlemle yalnızca bir meslek edinmekle kalmadı, aynı zamanda yerel halkın satranç kültürüne de katkı sağlıyor.

Ahşap İşleme Kursu ile Gelişen Yetenekler

İslam Mahallesi'nde yaşayan Tan, 7 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi bünyesindeki Ahşap İşleme Kursu'na katılarak, ahşap işleme sanatının inceliklerini öğrenmeye başladı. Bu kurs sayesinde, kurumuş ağaçları değerlendirme fikri doğdu.

Kendi Yaptığı Satranç Takımları ile İlçeye Değer Katıyor

Tan, atölyesinde üretmiş olduğu satranç taşları ve tahtaları, ilçede boş zamanlarını satranç oynayarak değerlendiren ilçe sakinlerine sunuyor. Üstylediği ürünleri, il dışından sipariş veren müşterilere de ulaştırıyor.

Hayata Bakış Açısını Değiştiren Bir Kurs Deneyimi

Yusuf Tan, katıldığı kursta edindiği deneyimlerin hayata bakış açısını değiştirdiğini belirterek, “Kurttaki eğitim ile ağaçlara bakışım tamamen değişti. Artık onların potansiyellerini görüyorum” diye ifade etti.

Sipariş Verilen Takımlar ve Üretim Süreci

Tan, haftada bir gün doğaya çıkarak kuru ağaçları toplamakta ve bu ağaçları zımparalıyıp, çeşitli kalıp ve boyutlarda keserek satranç taşlarına dönüştürmektedir. “Bir satranç takımı hazırlamak 15-20 gün sürüyor ve belli başlı ağaç parçaları gibi işlemesi zor olan detaylar da bulunuyor” ifadesini kullandı.

Mesleği Yaşatmak İçin Çalışmalar

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Fatih Yıldız, bu tür ahşap şekillendirme ve oymacılık kursları aracılığıyla unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yeni nesillere aktarmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Tan’ın yaptığı eserler, hem yerel kültürü yaşatmakta hem de atıl durumdaki ağaçların ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlamaktadır.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.