DOLAR
34,14 -0,18%
EURO
38,02 0,4%
ALTIN
2.914,22 0,09%
BITCOIN
2.165.879,17 1,2%

Yunus'tan Arakanlı Müslümanlar İçin Uluslararası Konferans Çağrısı

Bangladeş Geçici Hükümet Başkanı Yunus, Arakanlı Müslümanlar için konferans düzenlenmesini talep etti.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 17:42
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 17:42

Yunus'tan Arakanlı Müslümanlar İçin Uluslararası Konferans Çağrısı

Yunus'tan Arakanlı Müslümanlar İçin Çağrı

Bangladeş geçici hükümetinin başdanışmanı olan Muhammed Yunus, Arakanlı Müslümanların güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönmelerini sağlamak amacıyla "tüm tarafların" katılımını öngören bir konferans düzenlenmesini önerdi.

Birleşmiş Milletler'deki Açıklamaları

Yunus, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantıları sırasında yaptığı açıklamalarda, Arakanlı Müslümanları ilgilendiren krizin yeniden değerlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Kapasite Sorunları ve Sınır Güvenliği

Bangladeş'in mülteci kabul kapasitesinin dolduğuna dikkat çeken Yunus, uluslararası toplumu sınır güvenliği konusunda önem göstermeye çağırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve ASEAN gibi uluslararası kuruluşların bu sorunu gözetmesi gerektiğine işaret etti.

Myanmar’da Etnik Temizlik

Arakan’daki çatışmaların yeni bir krize yol açabileceğine değinen Yunus, Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçan 1 milyondan fazla Arakanlı Müslüman'ın, Bangladeş’e sığınmak zorunda kaldığını hatırlattı. 2012 yılından bu yana devam eden bu trajedinin, komşu bölgelere de sıçrama riski taşıdığını vurguladı.

Uluslararası Toplumun Rolü

Yunus, Arakanlı Müslümanlara yönelik işlenen suçlar için adalet sağlanması ve hesap verebilirlik mekanizmalarının kurulması için uluslararası toplumu desteklemeye davet etti. Arakan’daki durumu değiştirecek en sürdürülebilir çözümün, insanların ülkelerine geri dönmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Tehlikeli Göç Yolculukları

Birçok Arakanlı Müslüman, Bangladeş’in Cox's Bazar bölgesindeki mülteci kamplarının aşırı kalabalığından kaçmak için hayatlarını tehlikeye atarak derme çatma teknelerle denize açılıyor.