Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis: Türkiye ile diyalog gelecek nesillere karşı bir borç

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile ilişkilerde gerilimi azaltacak koşullar oluşturmanın ve diyalog kurmanın gelecek nesillere karşı bir borç olduğunu belirtti. Bu önemli açıklamayı Atina'da düzenlenen bir panelde yaptı.

Yayın Tarihi: 02.07.2024 21:44
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024 21:44

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis: Türkiye ile diyalog gelecek nesillere karşı bir borç

TÜRKİYE İLE DİYALOG VE DEMOKRASİ VURGUSU

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesine dair önemli mesajlar verdi. Atina’da bir yayın kuruluşunun düzenlediği panelde konuşan Yerapetritis, Türkiye ile diyalog kurmanın Yunanistan'a vatansever bir hizmet olduğunu ifade etti.

Yerapetritis, "Türkiye ile her konuda mutabık kalamayacağımızın farkındayız. Ancak gerilimleri azaltacak, diyalog, diplomasi ve demokrasi yolunu açacak koşullar oluşturmak, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Abartılı iddialardan kaçınarak, adım adım bu hedefi gerçekleştiriyoruz. Pozitif bir gündem oluşturduk." dedi.

BÖLGESEL DEĞİL KÜRESEL SORUNLAR

Yunanistan Dışişleri Bakanı, dünya gündemini meşgul eden bazı sorunların artık bölgesel değil, sınır ötesi nitelikte olduğunu belirtti. İklim krizi ve Kovid-19 salgını gibi küresel sorunları örnek gösteren Yerapetritis, bu tür meselelerin, ülkelerin dış politikalarını da derinden etkilediğini söyledi.

Dış politikadaki bu çizginin vatani bir görev olduğunu belirten Yerapetritis, "Ege'de bir kaza olursa, bunu düzeltmek için bir VAR (Video Yardımcı Hakem) sistemi olmayacak. Kazalar düzeltilemez ve çok kolay bir şekilde felakete dönüşebilir. Orta Doğu'da gördüğümüz gibi, böyle durumlar istemeyeceğimiz sonuçlar doğurabilir." ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BARIŞ İÇİN DİYALOG ŞART

Panelde konuşan Yerapetritis, sürdürülebilir barışın sağlanması için diyalog ve diplomasinin önemine dikkat çekti. Yunanistan olarak Türkiye ile ilişkileri geliştirmek ve bölgede barışı tesis etmek için çalıştıklarını belirtti. "Geçmişten gelen anlaşmazlıklarımız var ancak bunları konuşarak, çözüm odaklı yaklaşarak aşabiliriz." dedi.

GELECEK NESİLLERE BARIŞ MİRASI BIRAKMAK

Yerapetritis, gelecek nesillere barış dolu bir miras bırakmanın önemini vurguladı. Türkiye ile ilişkilerde gerilimleri azaltmanın sadece mevcut nesiller için değil, gelecek kuşaklar için de kritik olduğunu belirtti. "Gelecek nesillere güvenli ve barış dolu bir dünya bırakmak bizim görevimiz." ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ile olan ilişkilerde diyalog ve diplomasi yolunu seçmenin, gelecek nesillere karşı bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Atina'da düzenlenen paneldeki konuşmasında, küresel sorunların dış politikaları nasıl etkilediğine dikkat çekerek, sürdürülebilir barış için diyalogun önemine vurgu yaptı.