DOLAR
34,11 -0,29%
EURO
38,12 -0,17%
ALTIN
2.860,51 -1,19%
BITCOIN
2.156.721,88 -0,24%

Yorgan seçiminde bilinmesi gerekenler! Bu hatayı neredeyse herkes yapıyor

İyi bir gece uykusunun sağlık açısından önemli olduğu iyi bilinmektedir. Sağlıklı ve rahat bir uyku için en önemli unsurlar nevresim, yorgan ve yastık çeşitleridir. Rahat bir uyku sağlamak ve uzun süre rahatça kullanılabilecek bir yorgan seçmek için temel noktaları ihmal etmemelisiniz. Uygun bir yorganın standartlarından söz etmek mümkün olmayabilir. En iyi yorgan, uyku konforunuza göre size uygun olandır.

Yayın Tarihi: 14.06.2024 10:56
Güncelleme Tarihi: 14.06.2024 10:56

Yorgan seçiminde bilinmesi gerekenler! Bu hatayı neredeyse herkes yapıyor

Baktığınızda farklı dolgularla yapılmış yorgan modellerini görebilirsiniz. Çok fazla tür kafa karıştırıcı olabiliyor. Yorgan seçerken yorganın dolgusunun yapıldığı malzemeyi bilmek yardımcı olur. Yorganların dolgu malzemeleri farklı etkilere sahip olduğundan uyku beklentilerinize göre seçmelisiniz. Pamuk, yastık ve yorganların doldurulmasında sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Orta kalınlıkta yorgan tercih edenlere yönelik ideal bir seçenek. Pamuklu bir yorganın tercih edilmesinin temel nedeni pamuğun son derece nefes alabilen ve cilde zararsız olmasıdır. Pamuk dolgulu yorgan sağlıklı bir uyku sağlar.

Yün yorganlar eski çağlardan beri nesiller boyu kullanılmaktadır. Yün dolgulu bir yorgan. Mevcut ısıyı korurken uyku alanınızdaki nemi düzenler. Doğal özelliklerinden dolayı yaygın olarak tercih edilse bile alerji sorunu olan kişilere önerilmez.

Yorganın dolgusu yüne göre alerji riski daha düşük olan kaz tüyünden yapılmıştır. Konfor, hafiflik ve sıcaklık, rahat bir gece uykusu sağlar. Kaz tüyü yorganlar diğer dolgu malzemelerine oranla iraz daha pahalı olduğundan daha lüks sayılabilir. Yorgan dolgusunda en çok tercih edilen malzeme elyaf olmasına rağmen önerilmez. Düşük fiyatı ve hipoalerjenik olması nedeniyle tavsiye edilir. Diğer dolgu malzemeleri kullanılan yorganlara göre nefes alma kabiliyeti daha düşüktür. Ancak lif dolgusunu pamuklu kumaşla kaplamak uyku kalitenizi artırabilir.

Yorganın Ağırlığı İle Kalınlığı

Yorgan seçiminde bilinmesi gerekenler

Ağır bir yorganda yuyabilen kişiler, hafif kumaştan yapılmış bir yorganda uyku kalitesi düşük olacaktır. Aksi halde kaliteli bir uyku ortamı oluşmayacaktır. Yorganın ağırlığı kişinin tercihine göre seçilmelidir. Uyku sırasında fazla hareket etmiyorsanız ve kendinizi daha ağır bir yorgan üzerinde daha rahat uyurken buluyorsanız, yün ya da pamuk dolgulu bir yorgan almanız daha iyi olabilir, eğer yorgan iyi doldurulmuşsa ve alerjiniz yoksa rahat kullanabilirsiniz. Uyku sırasında çok hareket ediyorsanız ve daha hafif bir yorganda daha rahat uyumak istiyorsanız kaz tüyü ya da elyaf dolgulu bir yorgan modelini tercih edebilirsiniz.

Yorganınızın gramajını seçerken bir diğer etken ise iklim koşullarıdır. Sıcak bölgelerde ağır ve aynı zamanda kalın yorganlar, uyku kalitenizi etkileyebilir. Kışın ağır, kalın bir yorgan, yazın ise ince, hafif dolgulu bir yorgan kullanabilirsiniz. Yorgan ağırlığı ve kalınlığını seçerken diğer tüm faktörler kişisel konfora göre değerlendirilmelidir.

Hipoalerjenik Alerji Dostu Yorganlar

Alerji sorunu yaşayan kişilere yönelik uyku malzemesi seçimi özellikle önemli bir konudur. Yorganınız, yastıklarınız ve nevresimleriniz için doğru malzemeleri seçmezseniz alerji belirtileriniz kötüleşebilir. Alerjisi olan kişiler için yorganın dolgu malzemesiyle birlikte kaplama malzemesi bakım kolaylığı konusu önemlidir. Sık sık yıkanıp kurutulabilmelidir. Alerjisi olan kişiler sentetik elyaf, nano elyaf, oğal bambu gibi hipoalerjenik dolgu malzemelerine sahip yorganları tercih edebilir. Pamuklu ve mikrofiber kumaşlar da yorgan kaplaması için idealdir.

Yorganın Boyutu

Yorgan seçiminde bilinmesi gerekenler

Alacağınız yorganın ölçüsü yatağınızla uyumlu olmalıdır. Çift kişilik yataklarda genel olarak çift kişilik yorganlar tercih edilir. Ayrı yorganlarda uyumak isteyenler çiftler iki ayrı tek kişilik yorgan da kullanabilirler. Çift kişilik yorganın boyutu, çift kişilik yatağın boyutuna bağlıdır. Standart çift kişilik yorgan veya battal boyda çift kişilik yorgan kullanabilirsiniz. Genellikle tek kişilik yatak tercih edilir ancak kişisel nedenlerden dolayı büyük yorgan üzerinde uyumak uyku kalitenizi artıracaksa yatak tek kişilik olsa bile çift kişilik yorgan tercih edebilirsiniz.

Bakım ve Temizlik

Sık sık temizlik ve bakım gerektiren ancak çoğu zaman ikinci planda bırakılan bir eşya yorgandır. Yorganınızın bakımı ve temizliği sağlığınız açısından önemlidir, bu nedenle satın aldığınız yorganın bakım talimatlarına dikkatle uymalısınız.

Yorganınızın bakımını ve temizliğini yaparken dolgu ve kaplama malzemelerine dikkat etmelisiniz. Tüm dolgu malzemeleri aynı şekilde temizlenemediği için yorgan satın alırken yıkama ve kurutma talimatlarını dikkatle okumalısınız. Bakımı ve temizliği kolay yorgan seçiminde dolgu malzemesi, boyutu, ağırlığı gibi özelliklere göre tercihlerinize uygun yıkanabilir yorganları seçebilirsiniz.