Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretim kurumlarındaki “Adalet” ön lisans programlarının dönüştürülmesine ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, YÖK’ün Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde gençlerin yükseköğrenim süreçlerinde elde edeceği kazanımlarla mezuniyet sonrası daha yüksek istihdam imkanlarına kavuşabilecekleri yeni programların inşa edilmesi olduğu belirtildi.
Açıklamada, istihdam odaklı yükseköğretim anlayışıyla, YÖK’ün çağın koşulları gereği yükseköğretim programlarını kapatarak veya dönüştürerek yerlerine yenilerini ikame edebileceği ifade edildi. Gelecek eğitim öğretim yılında küresel gelişmelerin ışığında bilişim, yazılım ve yapay zeka odaklı yeni programların açılacağı da aktarıldı.
Açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın “İnsan Hakları Eylem Planı” çerçevesinde yükseköğretim kurumlarında bünyesindeki Adalet (açıköğretim) ön lisans ile uzaktan öğretim ön lisans programlarının öğrenci alımının 2022 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavında durdurulduğu ve örgün öğretime devam eden programların kontenjanlarının da düşürülmeye başlandığı hatırlatıldı.
MEVCUT ÖĞRENCİLERİN HAKLARI NE OLACAK?
YÖK’ün açıklamasında, üniversitelerin bünyelerinde dönüştürülmesine karar verilen “Adalet” ve “Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği” ön lisans programlarının yerine “Mahkeme Büro Hizmetleri”, “Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri” ve benzeri programların açılmasını Yükseköğretim Kuruluna teklif edebileceği belirtildi.
Açıklamada, dönüştürülen “Adalet” ve “Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği” ön lisans programlarında kayıtlı öğrencilerin statülerinde ve öğrencilik haklarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığı, haklarının koruma altında olduğu vurgulandı.
Diğer programlarda olduğu gibi yeni açılan ön lisans programlarında da uygun lisans programlarına dikey geçiş yapılabileceği ifade edildi. Ayrıca, Adalet Meslek Yüksekokulları, meslek yüksekokulları adı altında yine aynı üniversitelerde üniversite yönetimlerinin teklifi ile devam edebileceği bildirildi.