Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

YÖK Başkanı Özvar'dan müjde! "İstihdam alanlarında yeni programlar açıyoruz"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, istihdam açısından öne çıkan yapay zeka ve dijital teknolojilere yönelik yeni üniversite programlarının açılacağını duyurdu. Detaylar haberimizde!

Yayın Tarihi: 01.07.2024 19:16
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 19:16

YÖK Başkanı Özvar'dan müjde! "İstihdam alanlarında yeni programlar açıyoruz"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde düzenlenen Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 23. Üst Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki üniversitelerin işbirliği ve gelişiminin önemini vurguladı. Özvar, yükseköğretim alanında yapılan yenilikler ve açılacak yeni programlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ÜNİVERSİTELERİN GÜÇLÜ KAPASİTESİ

Yükseköğretimin son yıllarda ciddi ilerlemeler kaydettiğini belirten Özvar, "Bugün ülke olarak 208 üniversiteye, yaklaşık 185 bin akademisyene ve yaklaşık 4 milyonu örgün eğitimde olmak üzere 7 milyonun üzerinde öğrenciye sahibiz. Bu veriler, sahip olduğumuz güçlü kapasitenin açık göstergesidir." dedi.

Özvar, üniversiteleri kalite süreçlerine uyum sağlamaları yönünde teşvik etmeyi sürdüreceklerini belirtti. Kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen, çeşitliliği teşvik eden ve ülkenin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi artırarak üniversite-sektör işbirliği modellerini destekleyen bir yükseköğretim sistemi oluşturmak istediklerini ifade etti.

MİSYON FARKLILAŞMASI VE İHTİSASLAŞMA

Özvar, üniversitelerin bilimsel üretim ve eğitim faaliyetleri anlamında evrensel özelliklerini korumasına büyük önem verdiklerini söyledi. "Bunun yanında ekonomik, sosyal, kültürel ve beşeri kaynaklarımızı geliştirmek ve bilimsel üretkenliği artırmak adına ülkemizin özelliklerine uygun misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma modellerini geliştiriyor ve uyguluyoruz. Üniversitelerimizin tek tipleşmesinin önüne geçecek ve güçlü yanlarını ön plana çıkaracak projelere ağırlık veriyoruz." dedi.

Son yıllarda Türk yükseköğretiminde misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma konularında kayda değer ilerlemeler sağlandığını ifade eden Özvar, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı"nın, 25 devlet üniversitesinin, bölgelerinin dinamiklerini göz önünde bulundurarak projeler geliştirmesine olanak sağladığını bildirdi.

YENİ PROGRAMLAR VE İSTİHDAM ODAKLI ALANLAR

Özvar, istihdam açısından öne çıkan alanlarda yeni programlar açtıklarını belirtti. "Bunlar arasında yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojilere yönelik olanlar özellikle öne çıkmaktadır. Bu alanlarda yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığı görülmektedir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Yazılım Geliştirme, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Veri Bilimi ve Analitiği ve Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi alanları açılacaktır." diye konuştu.

ULUSLARARASI EĞİTİM MERKEZİ TÜRKİYE

YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretimde uluslararasılaşmanın YÖK ve üniversiteler için kritik ve stratejik bir hedef olduğunu vurguladı. Türk üniversitelerinde 198 ülkeden yaklaşık 350 bin uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. "Ülkemiz dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girerek küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir." dedi.

Özvar, Türkiye Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavı'nın (TR-YÖS) uygulanacağı ülke sayısını 52'ye, sınav merkezi sayısını ise 78'e çıkardıklarını kaydetti. "Bu sınavın en iyi şekilde gerçekleştirilmesine ve ülkemize gelen öğrencilerin kalitesinin artırılmasına büyük önem veriyoruz." dedi.

Uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye ve üniversitelere ilgisinin artmasının ekonomik, kültürel, sosyal ve diplomatik ilişkilerin gelişmesine somut katkılar sunduğunu belirtti. Özvar, uluslararasılaşma vizyonunun bir diğer unsuru olarak, üniversiteleri uluslararası görünürlüklerini artırmaları konusunda sürekli teşvik ettiklerini ifade etti.

GELECEĞE YÖN VEREN ÜNİVERSİTELER

YÖK Başkanı Özvar, dünya üniversiteleri sıralamasında Türkiye'den ilk 1000'e giren yükseköğretim kurumlarının 10'dan 11'e yükseldiğini anımsatarak, ilk 500'e 10 üniversiteyi sokmayı hedeflediklerini belirtti. Toplantıya katılan YÖK Yürütme Kurulu üyeleri ve rektörler de üniversitelerinin akademik faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Özvar, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ni ziyaret ederek Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı.