Eliminasyon diyetleri vücudunuzun hangi gıdalara nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir, ancak bunlar temelde yalnızca kilo vermeyi amaçlayan diyetlerden çok farklıdır. Peki, eliminasyon diyeti nasıl yapılmalıdır? Eliminasyon diyetinin tüm detayları haberimizde..
Eliminasyon diyeti nedir, nasıl yapılır?
Eliminasyon diyeti, adından da anlaşılacağı gibi, çeşitli gıdaları beslenme programından çıkaran (ortadan kaldıran) ve daha sonra kontrollü bir şekilde eski haline getiren bir diyettir. Temel amacı vücudunuzun hangi besin gruplarına nasıl tepki verdiğini öğrenip ona göre aksiyon almaktır.
Bu süreçte oluşabilecek bağırsak hasarlarının onarılması durumuna katkı sağlayan eliminasyon diyetleri, iltihaplı hastalığı olan kişilere de doktor veya beslenme uzmanı kontrolünde önerilebilir. Ayrıca herkesin, özellikle de ciddi kronik rahatsızlıkları olanların, bunu tıbbi gözetim altında yapması da çok önemli. Ayrıca eliminasyon diyetlerinin birkaç gün yapılan şok diyetlere oranla daha uzun sürdüğünü ve vücudunuza uygun şekilde kullanmanız gerektiğini de söylenmektedir.
Eliminasyon diyeti nasıl yapılmalıdır?
Eliminasyon diyeti iki aşamadan oluşan ve yaklaşık 4 ila 6 hafta gibi bir süre devam ettirilen özel bir beslenme programıdır. İlk aşamada vücudun reddedebileceği besinler beslenme programından tamamen çıkarılır ve bir süre sonra vücut bu sıraya alıştıktan sonra ilk aşama tamamlanır. İkinci adım, bazı gıdaları beslenmenize yeniden dahil etmeyi ve vücudunuzun bu gıdalara tepkisini izlemeyi içerir. Bu sayede o kişiye uygun beslenmede hangi besinlerin yer alması ve hangi besinlerin yer almaması gerektiği belirlenir. Tam da bu nedenle eliminasyon diyetinin bu iki aşamasında hangi gıdaları tüketebileceğinizi ve tüketemeyeceğinizi bilmeniz gerekir.
Eliminasyon diyetinin bir parçası olarak tüketilebilecek yiyecek ve içecekler
Pirinç
Kuzu eti
Balık (Mevsiminde)
Kümes hayvanları
Sağlıklı yağlar
Baharatlar
Çiğ kuruyemişler
Kavrulmamış çekirdekler
Soya ve yer fıstığı dışındaki bakliyatlar
Glutensiz tahıllar
Eliminasyon diyetinde yasak olan yiyecek ve içecekler
Süt ürünleri
Rafine şeker ve her türlü yapay tatlandırıcı
Gece gölgesi sebzeleri olarak anılan sebzeler
Glutenli tahıllar ve bu tahıllardan hazırlanan unlar
İşlenmiş et ürünleri
Kabuklu deniz ürünleri
Yumurta
Mısır
Soya
Sığır eti
Yer fıstığı
Alkol, kahve ve çikolata
"Eliminasyon diyeti ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler"
Eliminasyon diyetleri hakkında bilmeniz gerekenleri unutmayın. Bir eliminasyon diyeti uygulamayı düşünüyorsanız veya bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurduğunuzdan emin olun:
- Eliminasyon diyetleri belirli bir süre boyunca besin alımını kısıtladığından, doktor tavsiyesi dışında uzun süre uygulanmamalı, doktor veya beslenme uzmanının tavsiye ettiği sürelerle sınırlandırılmalıdır.
- Bu diyet sırasında beslenme programına tekrar dahil edilen besinler vücutta sorunlara neden oluyorsa bunun psikolojik sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını dikkatli bir şekilde açıklamak gerekir. Bazı kişilerin belirli gıdalar hakkında genel görüşleri vardır, dolayısıyla bu gıdaları tekrar tüketmek fiziksel ve hatta psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu, diyetin amacını boşa çıkarır ve hangi gıdalara duyarlı olduğunuzu bilmeyi zorlaştırır.
- Yine sınırlı beslenme programı olduğundan eliminasyon diyetlerinin yanlış ve kontrolsüz kullanımı vücutta vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabilir. Bu nedenle diyet, öncesinde, sırasında ve sonrasında sayılarınızı gerektiği kadar ölçün ve beslenmenize dikkat edin.
- Kısacası beslenme programınızda büyük bir değişiklik yaratacağı için bu diyeti asla bir beslenme uzmanı, beslenme uzmanı veya doktorun bilgisi olmadan uygulamayın. Özellikle kronik bir hastalığınız, bilinen alerjiniz veya düzenli ilaç kullanıyorsanız bu diyetin sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilmek adına hareket etmeniz gerekmektedir.
"Önemli Uyarı!"
Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve bir tarif niteliği taşımaz. Beslenme uzmanına veya beslenme uzmanına danışmadan herhangi bir beslenme programı veya diyeti uygulamamalısınız. Ciddi bir kronik hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın.