Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya'ya Güç Katabilir
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP29) ev sahipliği yapan Azerbaycan ile Orta Asya ve Kafkasya'daki komşularının yenilenebilir enerji alanındaki bölgesel işbirliğinin yeni bir dönemi başlatabileceği değerlendiriliyor.
Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember, COP29'un "Enerji/Barış, Yardım ve İyileşme" tematik gününde, "Orta Asya ve Kafkaslar için Yeşil Enerji Koridorları" adlı bir rapor yayımladı.
Rapora göre, Orta Asya ve Kafkasya'daki ülkelerin yenilenebilir enerjiden sağlanacak elektriğin yaygınlaştırılması için oluşturulacak geliştirilmiş bir bölgesel işbirliğinden önemli faydalar elde edebilirler.
Özbekistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerin doğal gazdan elektrik üretirken, Kazakistan'ın kömüre dayalı bir üretim modeli bulunuyor. Tacikistan, Kırgızistan ve Gürcistan ise elektriklerinin çoğunu yenilenebilir kaynaklardan üretiyor. Bu ülkelerin büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.
Kazakistan'dan Avrupa'ya Uzanan Yeşil Enerji Koridoru
Rapordaki bilgilere göre, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkiye ve Avrupa Birliği'ni birleştirmeyi hedefleyen yeşil enerji koridorları, çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarını bir araya getirerek sınır ötesine düşük maliyetli ve sürdürülebilir enerji sağlayabilir.
Kazakhstan'ın kömüre bağımlılığını azaltmak için çeşitli hedefleri var. Özbekistan ise 2030'a kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerji payını yüzde 40'a çıkarmayı amaçlıyor. Azerbaycan, bu yıl yüzde 20 olan yenilenebilir enerji payını 2030'da yüzde 30'a çıkarmayı planlıyor.
Türkmenistan'ın güneş enerjisi potansiyelinin 655 gigavat olduğu tahmin ediliyor ki bu miktar, bölgenin mevcut toplam kurulu gücünün sekiz katına denk geliyor. Ancak eski Sovyet dönemi şebekesinin gerekli büyük ölçekli yenilenebilir entegrasyonunu desteklemek için önemli yatırımlara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Bölgesel İşbirliği ve Türkiye'nin Rolü
Ember Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya Bölge Lideri Ufuk Alparslan, bölgedeki enerji dönüşümünün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Alparslan, "Geliştirilmiş ara bağlantılar, rüzgar zengini kuzeyden güneşli güneye kadar bölgenin yenilenebilir potansiyelinden en iyi şekilde yararlanabilir." dedi.
Azerbaycan, enerji dönüşümüne yönelik bölgesel işbirliğinde öncü bir rol üstlenerek Orta Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir yeşil enerji merkezi olma potansiyeline sahip. Türkiye ise Nahçıvan üzerinden Azerbaycan ile şebeke bağlantısını geliştirerek bu vizyona destek sağlayabilir.
Bakü'de devam eden COP29'un üçüncü gününde, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan, yeşil enerji geliştirme ve iletimi alanında bir mutabakat zaptı imzaladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, X hesabından yaptığı paylaşımda, üç ülkenin üreteceği yeşil enerjinin Hazar Denizi boyunca iletileceğini ve projenin Karadeniz enerji kablosuna bağlanacağını bildirdi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.