Yerli Yapay Zeka ile Siber Güvenlikte Büyük Başarı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi sayesinde dolandırıcılığa yönelik 64 bin 115 oltalama saldırısının engellendiğini duyurdu.
Uraloğlu, yazılı açıklamasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) faaliyetlerine değindi. USOM'un, hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelen siber tehditlerle mücadele etmek amacıyla alarm, uyarı ve duyurular gerçekleştirdiğini belirtti.
Siber Tehditleri Önleme Faaliyetleri
Uraloğlu, zararlı bağlantıların saptanmasının ardından erişimin engellendiğini belirtti. Böylece, internet kullanıcıları ve sistemleri için siber saldırıların önüne geçildiğini vurguladı. Ayrıca, USOM'un 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve bağlantıyı tespit ettiğini açıkladı.
Bakan, 282 milyon 33 bin erişim isteğinin son bir haftada engellendiğini ifade etti. Ayrıca, USOM'un geliştirdiği yapay zeka ile Türkiye'deki kritik web siteleri üzerinde 7 saat içinde 838 bin 112 tarama yapıldığını aktardı.
24 Saat Kesintisiz Güvenlik
Bakan Uraloğlu, USOM koordinasyonunda çalışan ekiplerin 7 gün 24 saat görevde olduğunu vurguladı. 2 bin 317 kişilik SOME ekibi ve 7 bin 981 uzman personel ile Türkiye'nin siber sahasını koruduklarını belirtti.
2024 yılı içinde yapılan taramalarda ise 15 bin 330 siber güvenlik açığının tespit edildiği ve ilgili kurumların bilgilendirildiği açıklandı.
Yerli Yazılımların Önemi
Uraloğlu, siber olaylara müdahale konusundaki yerli yazılımlarının önemli katkılar sağladığını ve projelerin ulusal siber güvenlikte örnek teşkil ettiğini söyledi. "Avcı", "Azad" ve "Kasırga" gibi projelerle siber güvenlikte önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.
Ayrıca, Kasırga projesi çerçevesinde haftalık 130 tarama yapılarak 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasının gerçekleştirildiği ifade edildi.