DOLAR
34,16 0,08%
EURO
38,11 0,02%
ALTIN
2.913,97 0,03%
BITCOIN
2.240.358,73 0,4%

Yerli ve Milli Tren Muayene Sistemi Yağmurluyor

Bakan Uraloğlu, yeni otomatik tren muayene istasyonlarının yıl sonuna kadar devreye alınacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 12:06
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 12:06

Yerli ve Milli Tren Muayene Sistemi Yağmurluyor

Yerli ve Milli Otomatik Tren Muayene İstasyonları Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş olan otomatik tren muayene istasyonları (OTMİ) hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, OTMİ'lerin yıl sonunda devreye almayı planladıklarını ve bu sistemlerin trenler hareket halindeyken bile otonom şekilde demir yolu araçlarını muayene edebileceğini belirtti.

Gelişmiş Muayene Yeteneği

Bakan, OTMİ'lerin mevcut muayene istasyonlarına göre daha ileri seviye muayene yapma kabiliyetine sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bu sistemler sayesinde trenlerdeki kusurlar, büyük kayıplara neden olmadan tespit edilebilecek," diye konuştu. OTMİ'lerin, muhtemel tekerlek çatlakları, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmalar gibi sorunları önceden belirleme kapasitesi bulunuyor.

Dijitalleşme ve Akıllı Sistemler

Uraloğlu, kara yollarındaki akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünün demir yollarında da başlatıldığını ifade ederek, OTMİ projesinin uluslararası standartlara uygun bir dijitalleşme süreci olduğunu vurguladı. Bu girişimin, hem yolcu hem de yük taşımacılığında güvenli, hızlı ve konforlu bir deneyim sağlayacağına inandığını belirtti.

Bakım ve Onarımda Devrim

OTMİ sisteminin, geleneksel muayene yöntemlerine göre daha verimli ve bağımsız bir şekilde çalışabileceğini söyleyen Uraloğlu, demir yollarında dışa bağımlılığın azaltılarak işletme maliyetlerinin düşürüleceğinin altını çizdi. Ayrıca, proje çalışmalarının Köseköy İstasyonu'nda devam ettiğini ve ilk aşamada geliştirilen sistemlerin 2023 yılı içerisinde devreye alındığını duyurdu.

Raydan Çıkmaların Önlenmesi

Uraloğlu, OTMİ sisteminin, toplanan verileri akıllı algoritmalarla analiz ederek olası sorunları önceden belirleyeceğini ve raydan çıkmaların önüne geçileceğini aktardı. Proje kapsamında mini OTMİ tesisleri de kurulacak ve mevcut hatlara uyum sağlayacak şekilde sistemler entegre edilecek.