Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni "Yerli Malı Tebliği", Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, yerli malı belgesi almak isteyen yazılım ürünlerinin tasnifi ve belgelendirilmesine dair usul ve esasları kapsıyor.
Yerli Yazılım Ürünleri
Yerli malı kabul edilebilmesi için yazılım ürünlerinin yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek. Ayrıca, Bakanlık tarafından verilen Teknolojik Ürün Belgesi'ne sahip olunması da zorunlu olacak. Tebliğ, aynen sanayi ürünleri için belirlenen zorunlu yerli girdi listesine de atıfta bulunuyor.
Gıda, Tarım ve Hayvansal Ürünler
Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartları da güncellenerek düzenlendi. Bu doğrultuda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticiler tarafından üretilen ürünler yerli malı sayılacak. Ayrıca, orman fidanlıklarında üretilen tohumlukların kayıtlarının tutulması ve orman bitki pasaportuna sahip olması gerekecek.
Hayvansal Ürünler
Hayvansal ürünlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre kayıtlı olan ve Türkiye’de doğan veya yetiştirilen hayvanlardan elde edilmesi, yerli malı kabul edilebilmesi için gereken şartlar arasında. Ürünün tamamen Türkiye’de üretilmesi veya önemli aşamaların Türkiye’de gerçekleştirilmesi de önem taşımaktadır.
Maden ve Madencilik Ürünleri
Türkiye’de çıkarılan madenlerin yerli malı sayılması için ise, bu ürünlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya yetkili kurumlarca ruhsatlandırılmış işletmelerce üretilmesi şartı aranacak.
Yerli Malı Belgesi Sınıflandırması
Tebliğle birlikte "yerli katkı oranı"nın hesaplanma yöntemi belirlendi. Yerli katkı oranına göre sınıflandırma yapılırken, yüzde 91-100 olanlar A, yüzde 81-90 olanlar B, yüzde 71-80 olanlar C, yüzde 61-70 olanlar D, yüzde 51-60 olanlar E sınıfında değerlendirilecektir.
Başvuru Süreci
Yerli malı belgesi almak isteyen üreticiler, üretim hesabına göre "yerli katkı oranı hesap cetvelini" düzenlemek zorundadır. Bu cetvelin ve üretim hesap belgelerinin mali uzman tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Başvurular, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından oluşturulan çevrim içi sistem üzerinden yapılabilecektir.
Tebliğin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2026 tarihinden önce düzenlenen belgeler geçerliliğini koruyacak. Önceki tebliğ ise yürürlükten kaldırıldı.