DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.155.165,85 -0,61%

Yenmeyen elmaları sakın atmayın! Pratik adımlarla evde elma sirkesi yapımı!

Bu yazımızda elma sirkesi nasıl yapılır konusundaki sorularınızı yanıtladık ve evde elma sirkesi yapımının bazı püf noktalarını ve faydalarını ele aldık. Umarız evinizde organik sirke yapmayı deneyecek ve faydalarını deneyimleyeceksiniz.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 01:17
Güncelleme Tarihi: 18.10.2023 01:17

Yenmeyen elmaları sakın atmayın! Pratik adımlarla evde elma sirkesi yapımı!

Elma sirkesi sağlık ve lezzet açısından pek çok faydası olan doğal ürünlerden biridir. Piyasada bol miktarda bulunan elmaları kullanarak elma sirkesi yapabilirsiniz. Evde elma sirkesi yapımı aslından sandığınızdan hem daha kolay hem de ekonomiktir. Üstelik ev yapımı olan elma sirkesi hazır sirkeye göre çok daha lezzetlidir ve organiktir. Peki elma sirkesini nasıl yapabilirim? İşte evde elma sirkesini yapmak için ipuçları ve adım adım tarifler..

Elma sirkesi nasıl yapılır?

Malzemeler:

2 kg elma (mümkünse organik ve ilaçsız)

1 tatlı kaşığı şeker

1/2 çay kaşığı tuz

1 çay bardağı organik sirke (ev yapımı veya hazır)

10 adet nohut

İçme suyu

5 litrelik cam kavanoz

Tülbent ve lastik

Elma sirkesi nasıl yapılır

Elma Sirkesi Yapımı

Elma sirkesi yapmak için aşağıdaki adımları izleyin;

Elmaları kabuklarıyla birlikte dilimleyin ve mevcut kavanoza yerleştirin. Kavanozun içine tuzu, şekeri, nohutu, organik sirkeyi ve suyu ekleyin. Tahta kaşık kullanarak iyice karıştırın.

Kavanozun ağzını tülbentle kapatın ve lastik bantla sıkıca sarın. Kavanozu evinizin serin ve karanlık bir köşesine yerleştirin. Ayrıca ara sıra tahta kaşıkla da karıştırabilirsiniz.

Elma sirkenizi yaklaşık 2 ay sonra süzün. Böylelikle elinizde organik sirkeniz olacaktır.

Elma Sirkesi Yapmanın Püf Noktaları

İşte evde elma sirkesi yaparken aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktalar:

Elmaları soymadan kullanmanızı öneririz. Derideki pektin sirkenin fermente edilmesine yardımcı olur.

Elmaların lekesiz ve sulu olması çok önemlidir. Hasarlı elmalar sirkeyi bozabilir.

Kavanoza ekleyeceğiniz elma dilimleri kavanozun yarısını doldurmalıdır. Çok fazla eklerseniz sirkenin baharatlılığı azalabilir.

Elma sirkesi de fermantasyon işlemi sırasında doğru sıcaklıkta ve ortamda tutulduğunda benzer şekilde keskin ve güçlüdür. Sıcaklık 20 ila 25 derece arası olmalıdır.

Bitmiş sirkede oluşan “sirke anası” bir sonraki sirke yapmada maya olarak kullanılabilir. Ana sirke, fermente elmaların yüzeye çıkması ile oluşan beyaz tabakadır. Bitmiş sirke tülbentten süzüldükten sonra kullanılabilir.