Yenidoğan Çetesi Davasında Sanıkların Reddihakim Talebi Reddedildi

İstanbul'da bebeklerinin sağlık hizmeti almasını engelleyerek ölümlerine neden olduğu iddia edilen sanıklar hakkında davada reddihakim talebi reddedildi.

Yayın Tarihi: 18.01.2025 15:28
Güncelleme Tarihi: 18.01.2025 15:28

Yenidoğan Çetesi Davasında Sanıkların Reddihakim Talebi Reddedildi

İstanbul'da 'yenidoğan çetesi' olarak adlandırılan davada sanık avukatlarının reddihakim talebi üst mahkeme tarafından reddedildi. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 14 Ocak tarihli duruşmada sanık avukatları tarafından yapılan reddihakim talebi, Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne aktarılmıştı.

Üst mahkeme, reddihakim taleplerini ayrı ayrı inceleyerek reddetti ve dava dosyasını ilgili mahkemeye geri gönderdi. Dava sürecinin önümüzdeki duruşması, aynı heyetle 18 Şubat'ta devam edecektir.

Davanın Geçmişi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın liderliğindeki suç örgütünün, yenidoğan yoğun bakım ünitelerine sevk edilen bebeklerin ölümlerine sebep olduğu ve haksız kazanç elde etmeye çalıştığı öne sürülmektedir. İddianamede, bu suç örgütünün 112 acil çağrı sistemini aştığı ve bebeklerin sağlık durumlarını abartarak, daha uzun hastanede kalmalarını sağladığı belirtilmektedir.

Söz konusu iddianamede, organizasyonun ana hedefinin hastaların uygun sağlık hizmeti almasını sağlamak yerine, finansal kazanç elde etmek olduğu vurgulanmaktadır.

Ceza İstemleri

İddianamede yer alan bilgilere göre, sanık doktor Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümüne neden olmaktan toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası istenmektedir. Diğer sanık Gıyasettin Mert Özdemir’in ise 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmektedir. Ayrıca, sekiz kadın 44 sanık için de benzer suçlardan hapis cezası öngörülmektedir.

Mahkeme Süreci ve Güvenlik Tedbirleri

Mahkeme tarafından dolandırıcılık suçundan maddi kazanç sağlayan hastaneler ve şirketler için de güvenlik tedbiri uygulanması talep edilmiştir. İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş ve bu hastanelerde tedavi gören bebekler ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmiştir.

Öte yandan, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’e makamında ölümle tehditte bulunan kişiler gözaltına alınmıştır.

Tutuksuz Yargılanan Sanıklar

Mahkeme heyetinin aldığı karar doğrultusunda, tutuksuz yargılanan dört sanık mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Bunlar arasında TRG Hospitalist Hastanesi doktorları ve yöneticileri bulunmaktadır. Firari konumda bulunan Birinci International Hastanesinin sahibi ve bazı hemşireler hakkında yakalama çalışmaları devam etmektedir.