Yenidoğan Çetesi Davasında İkinci Duruşma Başladı

İstanbul'da 'Yenidoğan çetesi' davasının ikinci duruşmasında savcının dosyadan el çektirilmesi talebi üzerine dava ara verildi.

Yayın Tarihi: 13.01.2025 12:28
Güncelleme Tarihi: 13.01.2025 12:28

Yenidoğan Çetesi Davasında İkinci Duruşma Başladı

İstanbul'da Yenidoğan Çetesi Davası Devam Ediyor

İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 26'sı tutuklu 47 sanığın yargılandığı "Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması başladı.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nin adliyenin konferans salonunda gerçekleştirdiği duruşmaya, organize suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve avukatlar katıldı. Duruşmaya çok sayıda basın mensubu ilgi gösterdi ve polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Duruşma, mahkeme başkanının dava dosyasına gelen evrakları okumasıyla başladı. Ardından, tutuklu sanık İlker Gönen'in avukatı, soruşturma savcısı Yavuz Engin'in sosyal medya hesabından duruşma savcısı Kadir Kocakaya ile birlikte çekilmiş bir fotoğraf paylaştığını belirterek, duruşma savcısının dosyadan el çektirilmesi talebinde bulundu. Başka bir sanık avukatı ise mahkeme heyetinin tarafsızlığını kaybettiği iddiasıyla "reddihakim" talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, bu talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

Davanın Arka Planı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in üstlendiği belirtiliyor. İddianamede, suç örgütünün temel hedefinin işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak olduğu kaydediliyor.

Bebek hasta gereksinimlerinin yanlış beyan edilerek, Sağlık Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yüksek ücret tahsil edildiği ve hasta yakınlarından fazla para alındığı ifade edilmektedir. Örgüt üyeleri, uygun sağlık hizmeti sunacak hastanelere değil, kendileri açısından daha kârlı görülen hastanelere bebekleri yatırmışlardır.Bebeklerin Sağlığından Çok Kazanç Amaçlandı

İddianamede, bebeklerin sağlık durumlarının iyileştirilmesi değil, maddi kazanç elde edilmesinin esas amaç olduğu belirtilmektedir.

Ceza İstemleri ve İddianamenin Detayları

İddianamede, sanık Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edilmektedir. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir için de benzer bir ceza istemi bulunmaktadır.

Ayrıca, iddianamede "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat elde edilen hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep edilmiştir.

Soruşturma sürecinde İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiştir.

Öte yandan, yenidoğan çetesine yönelik soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i makamında ölümle tehdit eden kişilerin de tutuklandığı bildirilmektedir.

Tutuksuz Sanıkların Durumu

Mahkeme heyetinin ilk duruşmadaki kararına göre, tutuksuz yargılanan sanıklardan bazıları tutuklanmıştır. Firari konumda olan sanıkların yakalanması için çalışmalar devam etmektedir.