YENİ VERGİ DÜZENLEMESİNDEN HEM EYT'LİLERE HEM DE İŞVERENLERE KÖTÜ HABER
Türkiye'de çalışma hayatını ve sosyal güvenlik sistemini derinden etkileyecek yeni vergi düzenlemesi teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelmeye hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, hem Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamındaki çalışanlar hem de işverenler için önemli değişiklikler içeriyor.
SİGORTA PRİM DESTEĞİ KALKIYOR
Yeni paketle birlikte, EYT'liler için işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sigorta prim desteği kaldırılıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül'e göre, bu düzenleme işverenler için aylık bin TL'lik ek maliyet anlamına geliyor. Bülbül, "Emeklilere hiçbir faydası olmadığı için sosyal güvenlik destek priminden (SGDP) dolayı kayıtdışı çalışma eğilimleri zaten vardı. Ancak işverenler, bu teşvik sayesinde maliyetlerini azaltmak amacıyla SGDP'li olarak bildirim yapmaya devam ediyordu. Şimdi bu teşvikin kalkmasıyla, birçok EYT'linin işverenlerine 'bana sigorta yapmayın' deme ihtimali arttı" dedi.
NTV'den Sibel Can'ın haberine göre; Bülbül, asgari ücretle çalışan bir emeklinin işverene maliyetinin teşviksiz 24 bin 902 lira 11 kuruş olduğunu belirterek, "Teşvikli durumda bu maliyet 23 bin 902 lira 98 kuruş oluyordu, yani arada bin TL'lik bir fark vardı" ifadelerini kullandı.
KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI PRİM ORANI ARTIYOR
Yeni vergi teklifi, işverenin ödediği kısa vadeli sigorta kolları prim oranını yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarıyor. Bülbül, bu değişikliğin iş kazası, meslek hastalığı, analık ve hastalık risklerine dair prim ödemelerini kapsadığını ve işçinin eline geçen net rakamı değiştirmeyeceğini, ancak işverene maliyetin artacağını belirtti. Eğer düzenleme Temmuz ayı içinde hayata geçerse, Ağustos ayından itibaren işverenlerin asgari ücret için maliyetinin 23 bin 552 lira 94 kuruş olacağını, 50 TL'lik farkın yüzde 0,25'lik artıştan kaynaklanacağını vurguladı.
EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM VE DİĞER DÜZENLEMELER
Aynı vergi düzenlemesi teklifi, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkarırken, çalışma hayatına dair başka düzenlemeler de içeriyor. Bu kapsamda, emekli maaşlarının artırılması, milyonlarca emekli için sevindirici bir haber olurken, işverenler açısından ek maliyetler getiren düzenlemeler, işverenlerin üzerindeki yükü artırıyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül, yeni düzenlemelerin işverenler için getireceği ek maliyetlerin iş piyasasında kayıt dışılığı artırabileceğine dikkat çekti. Bülbül, "İşverenler, artan maliyetler nedeniyle EYT'lileri sigortasız çalıştırma yoluna gidebilir. Bu da sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir" dedi.
DÜZENLEME PERŞEMBE GÜNÜ KOMİSYONDA
Yeni vergi düzenlemesi teklifi, perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelecek ve burada detaylı olarak ele alınacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde, işverenlerin maliyet hesaplamalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekecek. Bu yeni düzenlemeler, işverenlerin maliyetlerini artırarak, çalışma hayatında önemli değişikliklere neden olacak.