DOLAR
34,26 0,1%
EURO
37,38 0,4%
ALTIN
2.917,88 0,35%
BITCOIN
2.255.297,77 -5,02%

Yeni Oyuncak Vergisi Tartışmaları ve GİB Açıklaması

GİB, oyuncaklara vergi getirileceği iddialarını yalanlarken sadece dronelara vergi uygulanacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 11:47
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 11:47

Yeni Oyuncak Vergisi Tartışmaları ve GİB Açıklaması

Vergi Sarmalı Genişliyor!

Son dönemde Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından alınan kararlar, yeni vergilerle ilgili tartışmalara sebep olmaya devam ediyor. Sosyal medya'da dolaşan haberler, oyuncaklara yönelik vergi getirilmesi iddialarını gündeme getirdi. Peki bu iddiaların gerçeği nedir? Oyuncaklara vergi uygulaması yapılacak mı? İşte detaylar.

GİB'den Oyuncak Vergisi Açıklaması

GİB, sosyal medyada yayılan oyuncak vergisi söylentilerine ilişkin bir açıklama yaptı. Başkanlık, ailelerin içini rahatlattı.

Drone Vergisi Geliyor

GİB'in açıklamasına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan kanun teklifinin yalnızca "drone" olarak bilinen eğlence amaçlı uçan oyuncaklara uygulanacağı belirtildi. GİB, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve pedallı arabalar gibi diğer oyuncakların bu kapsama dahil olmadığını vurguladı. Ayrıca, "drone" satışlarından elde edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinin, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılacağı ifade edildi.

Yeni Oyuncak Vergisi Tartışmaları ve GİB Açıklaması

Oyuncak Vergisi Yok!

GİB'in açıklamasında yer alan 10. maddeye göre, oyuncak sınıflandırması detaylandırıldı. Üç tekerlekli bisikletler, skuterler ve benzeri tekerlekli oyuncaklar listede yer almakla birlikte, yalnızca eğlence amaçlı uçan oyuncakların ÖTV'ye tabi olacağı ifade edildi.

Drone Vergisi Ne Kadar Olacak?

GİB'e göre, yeni düzenlemeye göre 5 bin lira ve üzerindeki değerli dronelardan yüzde 20 oranında ÖTV alınacak. Ancak, bu değişikliğin yürürlüğe girmesi için kanun teklifinin kabul edilmesi gerekiyor. GİB, bu konuda çalışmaların başladığını da bildirdi.