Geliştirilen yeni bir drone, bilim insanlarının Antarktika haritalarındaki boşlukları doldurmasına yardımcı olacak ve kıtanın değişen iklimlere nasıl tepki vereceğine dair tahminlerimizi geliştirecek.
British Antarctic Survey'in (BAS) bir parçası olarak Antarktika'daki Rothera Araştırma İstasyonu'na ulaşan yeni ve otonom bir insansız hava aracının, donmuş kıtaya ilişkin anlayışımızı güçlendirecek deneylere başlamaya hazır olduğu belirtildi. 'Windracers ULTRA UAV' gökyüzüne çıkacak ve daha önce araştırmacılara kapalı olan alanları haritalamak ve kaydetmek için bir dizi kamera ve sensör kullanacak.
Geleneksel mürettebatlı uçuşlar ULTRA'nın ziyaret etmek üzere tasarlandığı bölgelerde sorunlarla karşılaştı. Olumsuz hava koşulları ve olağanüstü düşük sıcaklıklar, daha büyük uçaklara duyulan ihtiyaç ve büyük yakıt gereksinimleri ile birleştiğinde, insanlı uçuşun riskli ve maliyetli olduğu anlamına geliyor.
Yeni drone bu sorunlar göz önünde bulundurularak tasarlandı. Zorlu çevre koşullarını simüle etmek için kuzey Galler'in en yüksek tepelerinde test edilmiş ve tasarımında yüksek düzeyde yedeklilik içerdiğinden, bir motor arızalansa bile uçmaya devam edebilir ve geleneksel araçlara göre daha kolay onarılabilecek.
ULTRA, BAS tarafından "tamamen otonom, çift motorlu, 10 metrelik sabit kanatlı, 100 kg kargo veya bin km'ye kadar sensör taşıyabilen bir uçak" olarak tanımlanıyor.
British Antarctic Survey'e göre, testin ilk aşamasında Windracers ULTRA manyetik ve yerçekimi sensörleriyle tektoniği araştıracak, çevresel açıdan hassas bölgelerdeki deniz besin zincirlerini değerlendirmek için kameralar kullanacak ve havadan radar kullanarak buzulolojik yapıları ölçecek. Başarılı olması halinde drone, kutup iklim bilimi ve ekolojisi, buzul bilimi ve okyanus ekosistemlerinin incelenmesine yönelik daha ileri çalışmalar için kullanılmaya devam edecek.
ANTARKTİKA HARİTALARINDAKİ MEVCUT BOŞLUKLARI DOLDURACAK
Bu araştırmalardan elde edilen veriler, buzlu kıtanın Dünya iklimindeki değişikliklere nasıl tepki vereceğine dair bilimsel tahminlerin yapılmasına yardımcı olacak. Elde edilen veriler, Antarktika Yarımadası'nın son 50 yılda yıllık ortalama sıcaklıklarda 3 derece artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Ancak bu durum, iç kesimlerde nispeten değişmeyen sıcaklıkla tezat oluşturuyor.
Bu değişikliklerin Antarktika'yı nasıl etkileyeceği, büyük ölçüde, buz ve kar örtüsü nedeniyle çoğunu doğrudan göremediğimiz kıtanın coğrafyasına ve bileşimine bağlı olacak. ULTRA, bilim insanlarının gelecekteki erimeyi modellemelerine yardımcı olmak için Antarktika'nın jeolojisini ve topografyasını doğrulamaya çalışacak.
BBC'ye konuşan BAS'ta jeofizikçi olan Dr. Tom Jordan, "Bu araştırma çalışması gerçekten heyecan verici. Çünkü Antarktika haritalarımızdaki mevcut boş noktaları dolduracak” dedi.