Hükümetin Düşüşü ve Sosyoekonomik Bunalım
Fransa'nın Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da, Kaledonya Birlikte Partisi hükümetten istifa ederek kabineden çekildi. Bu gelişme, hükümet Başkanı Louis Mapou yönetimindeki hükümetin sona ermesine yol açtı.
Fransız basınındaki haberlere göre, Kaledonya Birlikte Partisi, kabineden çekilme kararını bildirmek amacıyla Mapou'ya bir mektup gönderdi. Mektupta, 13 Mayıs'tan bu yana Ada'nın derin bir sosyoekonomik bunalıma sürüklendiği ve Mapou hükümetinin, diğer yerel kurumlarla bağımsız hareket etmeye başlaması eleştirildi.
Bağımsızlık Yanlısı Mapou'nun Devamı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimindeki Rönesans Partisi'ne bağlı olan Kaledonya Birlikte Partisi'nin çekilmesiyle, Mapou yönetimindeki hükümetin düşmesi, Ada'daki siyasi istikrarsızlığı artırdı. Yeni bir hükümet kurulana kadar, bağımsızlık yanlısı Mapou, Ada'nın rutin işleriyle ilgilenmeye devam edecek.
Anayasal Reform Karşıtlığı
Yeni Kaledonya, Fransız hükümetinin yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak bir anayasal reform tasarısına karşı çıkan yerel halkın protestolarına sahne oldu. Anayasal değişiklik, en az 10 yıldır Ada'da yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. Yerli Kanak halkı ise bu reformun, 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması'na aykırı olduğunu savunuyor.
Mayıs ayında reform karşıtı bir hareket başlamış ve halk, Fransız hükümetinin bu anayasal reformunu geri çekmesini talep etmiştir. 1998'deki Noumea Anlaşması ile Yeni Kaledonya özerklik statüsü kazanmış ve o zamandan bu yana yerli halkın temsil haklarının korunması hedeflenmiştir.