DOLAR
34,1 -0,32%
EURO
38,09 -0,13%
ALTIN
2.873,9 -1,67%
BITCOIN
2.135.440,72 0,74%

Yeni emeklilik sistemi hakkında tüm detaylar! Kimler faydalanacak: Yüzde 86 zam detayı heyecanlandırdı

Yeni emeklilik sistemi ile ilgili kritik detaylar ve yüzde 85 zam beklentileri. Prim, yaş ve gün sayısı değişimi neler getirecek?

Yayın Tarihi: 20.09.2024 19:21
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 19:21

Yeni emeklilik sistemi hakkında tüm detaylar! Kimler faydalanacak: Yüzde 86 zam detayı heyecanlandırdı

Emeklilik Sistemi Değişiyor!

Emeklilik sistemi, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği bir konu haline geldi. Yeni sosyal güvenlik reformuyla birlikte özellikle prim, yaş ve gün sayısında değişiklik olup olmayacağı tartışılıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, bu konudaki açıklamalarıyla dikkat çekiyor.

Yeni Emeklilik Sistemi Neleri Değiştirecek?

Murat Göktaş, yapılacak reformun, aynı prim ve gün sayısına sahip olan sigortalılar arasında maaş dengesizliklerini azaltmayı hedeflediğini belirtti. "Yeni yasama yılıyla birlikte sosyal güvenlik sisteminde reform beklentisi var," dedi.

Yeni emeklilik sistemi hakkında tüm detaylar! Kimler faydalanacak: Yüzde 86 zam detayı heyecanlandırdı

Kök Aylıklarda Düzenleme İhtiyacı

Kök aylıkların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Göktaş, "En düşük emekli aylığı, kök aylıkların az bir miktar üzerinde olduğu için buradaki farkın kapatılması gerekmektedir," ifadelerini kullandı.

Aylık Bağlama Oranları Yeniden Düzenlenecek Mi?

Mevcut sistemde düşük maaş alanların durumu dikkat çekerken, Göktaş, "Bu durumda emekli maaşlarının düşmesi tehlikesi var. Sistem içinde kalma isteği azalıyor. Reformlarla maaşların çalışarak artması sağlanmalı," dedi.

2024'te Mi, Yoksa 2025'te Mi Emekli Olmak Avantajlı?

Murat Göktaş, enflasyonun 2024'te yükselmeyeceğini belirterek, "2024'te emekli olmanın avantajlı olduğu görülüyor. Zammın tamamını alacaklar," şeklinde değerlendirdi.

Yüzde 86 Zam Detayı

2024, emeklilere önemli zamlar getirdi. "Ocak ayında yüzde 49, Temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam yapıldı," diyen Göktaş, toplamda yaklaşık yüzde 86 oranında bir artış sağlandığını vurguladı.

Yeni Sistem Memurları Etkileyecek Mi?

Devlet memurlarının emekli maaşlarının bu sistemden etkilenecek olup olmadığı da merak konusu. Göktaş, eski memurları etkilemeyeceğini ifade ederek, "Ancak göstergelerde düzenleme yapılabilir," ifadelerini kullandı.

Sonuç

Yeni emeklilik sistemi, sigortalılar arasında maaş dengesizliklerini önlemek ve kök aylıkların adil hale getirilmesi amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek reformları içermektedir.