DOLAR
34,12 0%
EURO
38,15 -0,47%
ALTIN
2.914,61 -1,07%
BITCOIN
2.177.914,36 -0,71%

Yeni Armut Çeşitleri Ateş Yanıklığına Karşı Geliştirildi

MAREM, ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı yeni armut çeşitleri tanıttı. Proje detayları ve çiftçiler için sağlayacağı avantajlar açıklandı.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 18:44
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 19:50

Yeni Armut Çeşitleri Ateş Yanıklığına Karşı Geliştirildi

Yeni Armut Çeşitleri ile Ateş Yanıklığı Sorununa Çözüm

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından 20 yıllık kapsamlı araştırmalar neticesinde armutlarda yaygın olarak görülen ateş yanıklığı hastalığına karşı dayanıklı yeni armut çeşitleri geliştirildi.

Proje Lansman Toplantısı Düzenlendi

MAREM ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Proje Lansman Toplantısı ve Bahçe Günü" etkinliğinde, TÜBİTAK 1001 Projesi olan "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" projesinin sonuçları sektöre tanıtıldı. Bahçelerde ateş yanıklığına karşı dayanıklı armut çeşitlerinin performansları değerlendirildi.

TÜBİTAK Destekli Araştırmalar

TÜBİTAK aracılığıyla geliştirilen yeni çeşitlerin marka değerinin artırılması ve pazarda yer bulması hedefleniyor. MAREM ekibi, laboratuvar ortamında yürütülen çalışmaların yanı sıra saha testleri ile bu çeşitlerin rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

Çiftçilere Önemli Katkılar Sağlanacak

MAREM yetkilileri, bu yenilikçi yaklaşımın tarım sektörüne önemli katkılar sunacağını ve çiftçilerin ürün verimliliğini artıracağını vurguladılar.

Gökhan Öztürk, armuttaki ateş yanıklığı sorununu uzun yıllardır araştırdıklarını belirterek, "Bu konuda anketler ve gözlemler yaptık; ateş yanıklığı sorunu en önemli problem." dedi. Öztürk, projeyle hedeflerinin ateş yanıklığına dayanıklı ve kaliteli armut çeşitleri geliştirmek olduğuna dikkat çekti.

Proje Sürekliliği Vurgusu

MAREM proje yöneticisi Mehmet Aksu, 1100 bitki ve 300 genotip üzerinde araştırmalar yaptıklarını ifade etti ve 2021 yılında tescil ettirilen altı armut çeşidinin piyasada rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yeni çeşitlerin ateş yanıklığına dayanıklı olduğunu da ekledi.

Aksu, "Veri ve bilgi üretme sürecimiz devam ediyor; bu çeşilerin ülkemiz bahçelerinde hızla yayılacağına inanıyorum," diyerek projeden elde edilecek sonuçlar konusunda umutlu olduğunu vurguladı.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda...

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM), 20 yıllık araştırmalar sonucunda armutlarda yaygın görülen ateş yanıklığı hastalığına toleranslı yeni armut çeşitleri geliştirdi. TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen "Islah Hedeflerinin Tedarik Zinciri Odaklı Belirlenmesi: Armut Örneği" başlıklı projenin sonuçları sektörle paylaşıldı ve ateş yanıklığı hastalığına toleranslı armut çeşitlerinin sahadaki performansları gözlemlendi.