DOLAR
34,22 -0,05%
EURO
37,95 -0,09%
ALTIN
2.917,02 0,33%
BITCOIN
2.112.747,8 -1,47%

Yemen'de Sel Felaketleri İç Savaşın Acılarını Derinleştiriyor

Yemen'de iç savaş koşullarında sel felaketleri, 112 can aldı, 600'den fazla kişi yaralandı.

Yayın Tarihi: 22.08.2024 13:59
Güncelleme Tarihi: 22.08.2024 13:59

Yemen'de Sel Felaketleri İç Savaşın Acılarını Derinleştiriyor

Yemen'de Sel Felaketleri İç Savaşın Acılarını Derinleştiriyor

ŞÜKRÜ HÜSEYİN - Yemen, iç savaşın yarattığı zorluklarla baş etmeye çalışırken, ağır sağanak yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketleri, halkın acılarını daha da artırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2023 yılının başından bu yana Yemen'de yaşanan sel olayları sonucunda 112 kişi yaşamını yitirdi, 600'den fazla kişi yaralandı. Lisa Doughten, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Finansman ve Ortaklıklar Bölümü Direktörü, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı brifingde, sel felaketlerinin yanı sıra yıldırım düşmesinden dolayı da 14 hayat kaybı yaşandığını belirtti.

Aileler Evsiz Kaldı

Doughten, sağanak yağışların Yemen'deki birçok şehri olumsuz etkilediğini, yaklaşık 695 bin ailenin doğrudan sel felaketlerinden zarar gördüğünü aktardı. 'Bu aileler arasında evlerini ve geçim kaynaklarını kaybedenler de var,' dedi.

BM, selden etkilenen ailelere gıda, su ve hijyen malzemeleri gibi acil yardımlar ulaştırıldığını, bunun yanı sıra kritik tıbbi malzemelerin hastanelere ve sağlık merkezlerine sevk edildiğini bildirdi. Ancak fon eksikliği nedeniyle Yemen genelindeki yardım faaliyetlerinin yetersiz kaldığını vurguladı.

Evlerini Kaybeden Aileler

OCHA verilerine göre, Yemen'deki 38 bin aile sel yüzünden evlerini kaybetti. Hudeyde, Hacce, Taiz, Marib ve Sada gibi şehirler sel felaketlerinden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor.

Bu dönemde BM, acil müdahale mekanizmaları ile 8 bin 542 aileye yardımda bulundu. UNHCR tarafından yapılan açıklamada ise 294 bin kişinin sel felaketlerinden etkilendiği ifade edildi.

Yardımlar Yetersiz Kalıyor

Son haftalarda etkili olan sel felaketlerinin, çoğunluğunu yerinden edilmiş ailelerin oluşturduğu 51 bin aileyi etkilediğini belirten OCHA, Marib ve Hacce şehirlerinin bu felaketten en fazla zarar gören yerler olduğunu vurguladı.

UNICEF, son bir ayda meydana gelen sel nedeniyle 180 bin kişinin etkilendiğini, acil durum müdahalesinin genişletilmesi için 4.9 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Yapılan insani yardımların toplam ihtiyaçların yalnızca %12'sini karşıladığı ifade edildi.

Uluslararası Yardım Çağrısı

Uluslararası kuruluşların sunduğu sınırlı desteğin selden etkilenenlerin ihtiyaçlarına yeterli gelmediği için acil yardım çağrıları yapılmaya başlandı. UNHCR, Yemen'deki selden etkilenenlere yönelik 25 milyon dolarlık yardım talebinde bulundu.

Yemen'de, kötü altyapı koşulları ve derinleşen insani kriz, 10 yıllık iç savaşın getirdiği zorluklarla birleşince halkın yaşadığı acıların daha da artmasına neden oldu. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana dahil birçok bölgenin kontrolünü elinde bulundururken, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon unsurları 2015 yılında Yemen hükümetine destek vermeye başlamıştı.