Kore mutfağının en popüler yemeklerinden biri olan Kimchi içerisinde lahana, turp, biber, sarımsak, zencefil ve diğer baharatlarla hazırlanan fermente turşusudur. Kimchi, sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklı da bir gıdadır. Kimchi’nin karın bölgesindeki yağları yakmada da etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Peki Kimchi nedir, nasıl yapılır? Detaylarda...
KİMCHİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Kimchi, Kore mutfağına özgü fermente sebzeler içeren bir gıdadır. Genellikle beyaz lahana ve turp kullanılarak hazırlanır, ancak biber, sarımsak, zencefil ve diğer baharatlar da eklenerek çeşitlendirilebilir.
Kimchi’nin temel özelliği, sebzelerin özel bir tuzlu su karışımında fermente edilmesidir. Bu sayede probiyotik bakterilerle zenginleşir. Bu, sindirim sağlığını destekleyebilecek ve bağışıklık sistemini güçlendirebilecek faydalı mikroorganizmaların varlığı anlamına gelir. Ayrıca, çeşitli vitamin, mineraller ve lifler içerir.
KİMCHİ NASIL KİLO VERDİRİYOR?
Kimchi, düşük kalorili olmasının yanı sıra yüksek lif içeriği ile kilo kontrolüne destek olur. Aynı zamanda probiyotik bakteriler içererek sindirim sistemini destekler ve bağırsak sağlığını iyileştirir, böylece tokluk hissi sağlayarak daha az yemek yemenize yardımcı olur.
İçerdiği sebzeler sayesinde antioksidanlar ve çeşitli besin maddeleri bakımından zengindir, vücut sağlığını destekler.
KİMCHİ KARIN YAĞLARINI NASIL ERİTİYOR?
Fermente edilmiş sebzelerle hazırlanan Kimchi turşusu, çeşitli sebzelerin eklenmesiyle güçlendirilir ve günlük üç porsiyon tüketildiğinde karın bölgesindeki yağları eritme potansiyeline sahiptir. Son araştırmalar, bu tür turşuların bağırsak sağlığını desteklediğini göstermişti.
Ancak, yapılan yeni bir çalışma, lahana kimchisinin erkeklerde obezite riskini azaltabileceğini ve turpla yapılan kimchinin hem erkeklerin hem de kadınların kilo kontrolünde etkili olabileceğini ortaya koydu. Chung Ang Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, günde üç porsiyon kimchi tüketmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda karın bölgesindeki yağlanmayı önlemede destekleyici olabileceği belirlenmiştir.
KİMCHİ NASIL TÜKETİLMELİ?
Kore mutfağının vazgeçilmez bir parçası olan kimchi, genellikle yan yemek veya garnitür olarak tüketilir, ancak bazı Kore yemeklerinin ana bileşenidir.
Kore Kültür Merkezi (KKM) Müdürü Park Kee-houng, Kimchi’nin besleyici özelliğinin yanı sıra kansere, yaşlanmaya ve obeziteye karşı etkisi olan “süper fermente gıda” olarak anılmaya başlandığını söylüyor. Ancak, tüm turşular gibi, kimçide de fazla miktarda tuz bulunduğundan, günlük üç porsiyonu aşmamak gerekiyor.