Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yarına kalsın diye bekletmeyin! Bu besinlerin pişer pişmez yenmesi gerekiyor

Bu gıdaları bekletmeyin, toksik etki yaratabilir! İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 10.12.2023 17:40
Güncelleme Tarihi: 10.12.2023 17:40

Yarına kalsın diye bekletmeyin! Bu besinlerin pişer pişmez yenmesi gerekiyor

Gıda güvenliği uzmanları, paketini açtıktan veya pişirdikten bir gün sonra bozulan gıdaları açıkladı. Listede yer alan gıdaları aynı gün tüketmezseniz, besin değerlerinin azalabileceği ve gıda zehirlenmelerine neden olabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Uzmanlara göre, "Kalan yemeklerin çoğu, 2 saat içinde soğutulursa ve hava geçirmez ağzı kapaklı bir kapta saklanırsa, 3 veya 4 gün boyunca güvenle dayanır." Ancak, bazı gıdaların pişmiş olsalar bile sadece bir veya iki gün sonra bozulmaya başlayabileceğini belirtiyorlar.

İşte uzmanların dikkat çektiği o gıdalar:

1. Haşlanmış Yumurta:

Haşlanmış yumurtaların kabukları soyulduktan sonra 24 saatten daha uzun süre bekletilmemeli. Kabuk soyulduğunda bakterilerin hızla yumurtanın içine girebileceği ve Listeria'nın bu yumurtalarda çoğaldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

2. Pişmiş Pirinç:

Rafta aylarca dayanabilen pişmiş pirincin buzdolabında bozulmadan önce sadece bir gün dayanma süresi olduğu belirtiliyor. Bacillus cereus adlı bakterinin, genellikle çiğ ve işlenmemiş gıdalarda bulunan sporlarının pirince bulaşma riski, pişmiş pirinçte toksin üretebilecekleri anlamına geliyor.

gıda zehirlenmesine dikkat

3. Kıyma:

Kıyma, Salmonella ve E. coli'nin üremesi için uygun bir ortam sunar. Bu nedenle, kıyma ertesi güne bırakılmamalıdır, aksi takdirde gastrointestinal semptomlara neden olabilecek bozulmalar yaşanabilir.

4. Kavun:

Kavun, buzdolabında bir gün bile fazla bekletilmemeli. Salmonella ve Listeria gibi patojenlerin hızla çoğalmasına neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, kavunun dış kısmında mikropların tutunabileceği fileli bir yüzey bulunuyor.

5. Çiğ Tavuk:

Çiğ tavuk, salmonella bulaşma riski taşır ve birkaç gün buzdolabında unutulması durumunda bozulabilir. Gri-yeşil renk değişiklikleri ve küflü lekeler, tavuğun bozulduğuna dair belirtiler olabilir. Tavuğu durulamak bakterileri ortadan kaldırmaz, bu nedenle tüketilmeden önce dikkatlice incelenmelidir.

Gıda güvenliği uzmanları, bu gıdaların güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için pişirildikleri gün tüketilmeleri konusunda tüketicilere uyarıda bulunuyor.