Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yarın yerel seçim sürecine başlanıyor

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri ile ilgili sürece yarın itibarıyla başlanacak.

Yayın Tarihi: 31.12.2023 13:17
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 13:17

Yarın yerel seçim sürecine başlanıyor

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan seçim süreci yarın itibarıyla başlıyor. Seçimin başlangıcından oy verilecek güne kadar olan sürecin tamamı duyuruldu. Seçim sürecinde iş ve işlemler Yüksek Seçim Kurulu doğrultusunda ilan edilmiş olan seçim takvimi kapsamında yürütülecek. Takvim dışında yapılan işlemler kabul edilmediği gibi, belirtilen işlemlerde sürelerin kaçırılmasını yönelik durumlarda da herhangi bir ekstra işlem yapılması söz konusu olmayacak. 

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimlerine yönelik seçim takvimi kapsamında yarın seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS üzerinden veri alımı ve güncelleme işlemi durdurulacak. Yarın resmi tatil olarak bilinse ve güncel takvimde işlemler 2 Ocak tarihinde başlatılacak olarak aktarılsa da; aslında 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile seçim işlemlerine yönelik adımlar atılacak. Muhtarlık bölgesi askı liselerinin dökümüne ise 2 Ocak 2024 tarihinde başlanacak. Seçime katılım sağlayabilecek olan siyasi partiler de YSK kapsamında 2 Ocak 2024 tarihinde ilan edilecek.

Siyasi partilerden ise seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarına yönelik YSK‘ya bildirim yapmaları 3 Ocak 2024 tarihinde istenecek. 4 Ocak 2024 tarihinde ise muhtarlık bölgesi askı listeleri ve beraberinde tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere yönelik askı listelerinin güncellenebilmesi için ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarma işlemi yapılacak.

Hastalığı ve engeli nedeniyle yatağı bağımlı olan seçmenlerin ise seyyar sandıklarda oy kullanabilmesi için başvuru işlemleri alınmaya başlanacak.

Yarın yerel seçim sürecine başlanıyor

SEÇİM TAKVİMİNİN AŞAMALARI DUYURULDU 

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan seçimler ile ilgili süreç yarın itibari ile başlıyor. Seçim takviminde aktarılan bilgilere göre;

10 Ocak

Partiler, aday tespiti için hangi seçim çevrelerinde, ne usul ve esaslarla adaylarını belirleyeceklerini mesai bitimine kadar açıklayacaklar.

17 Ocak

Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklu, taksirli suçlu askı listeleri askıdan indirilecek; bu konudaki itirazlar sona erecek. Seçmen kayıtları bina bazında YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.

Seyyar sandıklarda oy kullanma hakkına sahip yatağa bağımlı seçmenler, talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına başvurularını tamamlayacaklar.

27 Ocak

YSK tarafından siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacıyla kura çekilecek. Kura sonuçları aynı gün ilan edilecek.

31 Ocak

Siyasi partilerin, aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmeleri için son tarih.

7 Şubat

Seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve oy kullanılacak yerler ile sandıkların belirlenmesine başlanacak.

11 Şubat

Oy kullanma yerleri ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.

16 Şubat

İl seçim kurulları, birleşik oy pusulalarının basımına yönelik gerekli olan ön hazırlıklara başlayacak.

20 Şubat

Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye meclis üyeliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi üyelikleri listelerini detaylıca düzenleyerek 17.00'ye kadar teslim etmeleri için son gün. Bağımsız adaylar da adaylık başvurularını en geç 17.00'ye kadar gerçekleştirebilecekler.

22 Şubat

Siyasi partiler, aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamak için son günlerini yaşayacaklar.

23 Şubat

Geçici nitelikteki aday listeleri ilan edilecek.

29 Şubat

Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart

Kesin aday listeleri resmi olarak ilan edilecek.

4 Mart

Sandık kurullarının oluşum işlemleri eksiksiz şekilde tamamlanacak.

21 Mart

Seçim propagandası ve beraberinde seçim yasakları başlayacak.

24 Mart

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart

Seçim propagandasının sona erdiği gün.

31 Mart

Oy verme günü.