Yapay Zeka Zirvesi'24 Gerçekleştirildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zeka tabanlı teknolojilerin 2030 yılına kadar dünya genelinde 16 trilyon dolarlık bir pazara dönüşeceğini belirtti. Bu miktarın, ülkemizin 2023 yılı gayri safi milli hasılasının (GSMH) 14 katı olduğuna dikkat çekti.
Zirvenin İçeriği
BTK Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Yapay Zeka Zirvesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) gerçekleştirildi. Zirve, yapay zekanın geleceği, sektörel uygulamaları ve yenilikçi çözümler üzerine yoğunlaştı.
Veri Üretimi ve Yapay Zeka
Sayan, insanlığın yalnızca geçen yıl ürettiği verinin 100 zettabyte olduğunu ve bu yıl bunun 150 zettabyte olması beklenildiğini ifade etti. Zettabyte’ın 22 sıfırlı bir ölçüm birimi olduğunu belirten Sayan, dünya nüfusunun 8 milyar olduğunu hesaba kattığımızda, kişi başına büyük miktarda veri düştüğünü vurguladı. Yapay zekanın, veriden bilgeliğe giden yolculuğu hızlandıracağını dile getirdi.
Yapay Zeka ve Gelecek
Chat GPT'nin 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştığına dikkat çeken Sayan, yapay zekanın evrimindeki güncel tahminlerin iki yıl içinde insan seviyesinde bir yapay zekaya ulaşma ihtimalinin %50 olduğunu açıkladı. Yapay zekanın kullandığı parametrelerin artış göstererek onu daha akıllı hale getirdiğini vurguladı.
Siber Güvenlik ve Yapay Zeka
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, küresel yapay zeka sektörünün hızlı büyüme gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin 2023 yılında Oxford Insight'ın Hükümet Yapay Zeka Endeksi'nde 193 ülke arasında 47. sırada olduğunu açıkladı. Güney ve Orta Asya ülkeleri arasında 2. sırada yer aldığını bildirerek, teknolojinin hayatın her alanını etkilediğini dile getirdi.
Karagözoğlu, siber güvenlikte yerli ve milli çözümleri tercih ettiklerini açıkladı. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından bu yıl 97 binin üzerinde zararlı bağlantının tespit edildiğini ve 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimiyle ilgili kurumların bilgilendirildiğini aktardı. Bu çalışmalar, Türkiye'yi ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi'nde 'rol model' ülke konumuna getirdi ve 100 tam puanla başarı hikayesi yazdı.
Yarışmalar ve Ödüller
Zirve sırasında düzenlenen datathon ve hackathon yarışmalarında dereceye giren katılımcılara ödülleri takdim edildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi'24", BTK'de gerçekleştirildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi'24", BTK'de gerçekleştirildi.