DOLAR
34,01 0,14%
EURO
38,05 -0,22%
ALTIN
2.830,03 -1,02%
BITCOIN
2.130.482,13 -3,92%

Yapay zekâ teknolojisi daha fazla mercan resifi bulmaya yardımcı oldu!

Araştırmacılar, yapay zekâ sayesinde daha önce bilinmeyen 64 bin kilometrekarelik mercan resifi bulduklarını açıkladı. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 16.02.2024 16:10
Güncelleme Tarihi: 16.02.2024 16:10

Yapay zekâ teknolojisi daha fazla mercan resifi bulmaya yardımcı oldu!

Queensland Üniversitesi'nden akademisyen Mitchell Lyons ve Queensland Üniversitesi'nde Coğrafya Profesörü olan Stuart Phinn tarafından The Conversation'da paylaşılan bir rapora göre, araştırmacılar varlığından haberdar olmadığımız 64 bin kilometrekarelik mercan resifi buldu.

Çığır açan bu keşif, gezegenimizdeki sığ resiflerin toplam büyüklüğünü yaklaşık 348 bin kilometrekareye çıkarıyor. İki araştırmacı raporlarında bu büyüklüğün kabaca Almanya büyüklüğünde olduğunu belirtiyor. Bu yeni rakam, mercan moloz düzlükleri ve mercanların canlı duvarları da dahil olmak üzere dünyanın mercan resifi ekosistemlerini tam olarak temsil ediyor.

Bu keşifle ilgili daha da şaşırtıcı olan şey, bunun çoğunlukla yapay zekâ sayesinde mümkün olmuş olması. Araştırmacılar, gizli mercan resiflerini keşfetmelerine yardımcı olması için şnorkellere, uydulara ve yapay zekâya güvendiklerini söylüyor. Bu yüksek çözünürlüklü uydular 30 metre derinlikteki resifleri görüntülemeyi mümkün kıldı.

mercan resifleri

DOĞRUDAN GÖZLEMSEL VERİLER OLMADAN RESİFLERİN VARLIĞINI KANITLAMAK ZOR

Araştırmacılar, dünyadaki mercan resiflerinin doğrudan gözlemleri ve kayıtlarıyla birleştiğinde, dünyadaki mercan resiflerinin büyük bir kısmının hiçbir yerde tanımlanmadığını veya not edilmediğini tespit edebildiklerini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini aktarıyor.

Dünyanın dört bir yanında bulunan mercan resiflerinin yeni haritalarını oluşturmaya yardımcı olmak için makine öğrenimi tekniklerini kullanırken, yeni haritaları üretirken mümkün olduğunca doğru tahminler oluşturmak için uydu görüntülerine ve verilerine güvendi. Fakat doğrudan gözlemsel veriler olmadan bu resiflerin varlığını tam olarak doğrulamanın zor olduğu açıklandı.

Ancak yine de, gezegenimize en büyük tehdit olan iklim değişikliği sorunları nedeniyle sürekli tehlike altında olan dünyanın mercan resiflerinin incelenmesi için ileriye doğru atılmış büyük bir adım olarak görülüyor.