Google'ın yapay zekâ bölümü DeepMind'ın kurucu ortağı Mustafa Süleyman, yapay zekânın önümüzdeki beş yıl içinde kendi işini kurup yönetebileceğini söylüyor.
Perşembe günü 2024 Dünya Ekonomik Forumu'nda yapay zekâ üzerine düzenlenen bir panelde, Inflection AI'nin şimdiki CEO'suna yapay zekânın Turing testine benzer bir sınavı geçmesinin ne kadar süreceği soruldu. Sınavı geçmesi, teknolojinin bazı uzmanların AGI ya da yapay genel zekâ olarak adlandırdığı gelişmiş, insan benzeri yeteneklere ulaştığını gösterecek.
Buna karşılık Süleyman, Turing testinin günümüzdeki versiyonunun, bir yapay zekânın bir girişimci, mini proje yöneticisi ve bir ürünü kâr amacıyla pazarlayabilecek, üretebilecek ve satabilecek bir mucit gibi davranıp davranamayacağını değerlendirmek olacağını söyledi.
Bu kapsamda, yapay zekânın 2030'dan önce iş dünyasına yönelik bu yetenekleri uygun maliyetle sergileyebileceğine inanılıyor.
İsviçre'nin Davos kasabasında konuşan Süleyman, "Önümüzdeki 5 yıl içinde, kesinlikle 10 yılın sonundan önce, sadece bu yeteneklere değil, aynı zamanda bu yeteneklere çok ucuza, hatta potansiyel olarak açık kaynak olarak yaygın bir şekilde sahip olacağımızdan oldukça eminim" dedi. "Bunun ekonomiyi tamamen değiştireceğini düşünüyorum” dedi.
Yapay zekâ liderinin yorumları, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi araçlar dünyayı kasıp kavururken Süleyman'ın yapay zekânın toplumsal etkisi hakkında yaptığı pek çok tahminden sadece biri.
YAPAY ZEKÂ TEMELDE İŞGÜCÜNÜN YERİNİ ALACAK
Bu haftanın başlarında Süleyman Davos'ta CNBC'ye verdiği demeçte yapay zekânın uzun vadede "temelde işgücünün yerini alacak" bir araç olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz eylül ayında CNBC'ye verdiği ayrı bir röportajda, önümüzdeki 5 yıl içinde herkesin üretkenliği artıracak ve "kişisel bilgilerinizi yakından tanıyacak" yapay zekâ asistanlarına sahip olacağını öngördü.
Süleyman, CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Gününüzün muhakemesini yapabilecek, zamanınızı önceliklendirmenize, icat etmenize, çok daha yaratıcı olmanıza yardımcı olacak" dedi.
Yine de 2024 Davos panelinde yapay zekâdan bahsederken "zekâ" teriminin hâlâ "oldukça belirsiz, puslu bir kavram" olduğunu söyledi.
Süleyman, ayrıca insanların 20 yıldır alanı heyecanlandırmak için kullandığımız mühendislik araştırması odaklı heyecan verici tanımından geri adım atmaları ve aslında şimdi bu şeylerin neler yapabileceğine odaklanmaları gerektiğini söyledi.