DOLAR
34,13 0,02%
EURO
38,08 -0,26%
ALTIN
2.902,05 -0,63%
BITCOIN
2.160.250,04 0,14%

Yangın Güvenliği İçin Doğru Malzeme Seçimi Önemli

Yangın güvenliği, yapıların tasarım aşamasında doğru malzeme ve uygulama ile sağlanmalıdır.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 12:09
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 12:09

Yangın Güvenliği İçin Doğru Malzeme Seçimi Önemli

Yangından Korunma Haftası Değerlendirmesi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Yangından Korunma Haftası dolayısıyla yapılar ve yangın güvenliği üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Yangın Güvenliğinde Temel Unsurlar

Küçükoğlu, yangın güvenliğinin sağlanmasında en temel unsurların malzeme ve yapı elemanlarının doğru seçimi ile projenin inşaat sürecinde doğru uygulanması olduğunu belirtti.

Pasif Önlemler ve Yangın Riski

Küçükoğlu, yangınla mücadelede genellikle aktif koruma sistemlerinin akla geldiğini, fakat yapının tasarım aşamasında pasif önlemlerin de hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, yangının meydana gelme riskinin en aza indirilmesi ve yangının oluştuğu alanın belli bir süre hapsedilmesi gerektiğini ifade etti.

"Yapılarda yangın güvenliğini sağlamada malzeme seçimi kritik öneme sahiptir."

Sertifikalı Malzemelerin Önemi

Küçükoğlu, yapıların kullanım amacına ve tehlike sınıfına uygun yangın güvenlik tedbirlerinin alınmasının gerektiğinin altını çizdi. Yangın dayanım testleri yapılmış sertifikalı malzemelerin kullanılması gerektiğini belirtti.

Yangın Güvenliği Yönetiminin Rolü

"İnşa aşamasında, pasif ve aktif yangın güvenlik sistemlerinin imalat ve montajı, yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır," diyen Küçükoğlu, meslek standartlarının geliştirilmesi ve yetkin kişi ile kuruluşların belgelendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kullanıcı Eğitimi ve Yangın Güvenliği

Binadaki kullanıcıların yangın kaçış yolları konusunda eğitilmesi ve acil durumlarda neler yapmaları gerektiği konusunda bilinçlenmelerinin önemli olduğunu vurguladı. "Doğru malzeme seçimi, uygulama, bakım ve denetim yangın güvenliği tedbirlerinin sürdürülebilirliği için bir bütün olarak ele alınmalıdır," şeklinde konuştu.

Sosyal Duyarlılık ve Yangın Önlemleri

Küçükoğlu, son zamanlarda artan orman yangınları ile birlikte, tüm yangınlara karşı önleyici faaliyetlerin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Yangın ihtimaline karşı yüksek duyarlılıkta ve proaktif bir anlayışla tedbir alınması gerektiği çağrısında bulundu.