DOLAR
34,11 -0,29%
EURO
38,12 -0,17%
ALTIN
2.860,51 -1,19%
BITCOIN
2.156.721,88 -0,24%

Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Yeni Tarife Kontenjanı Uygulamaları

Yeni tebliğle yağlık ayçiçeği tohumu ve ham yağ ithalatında tarife kontenjanı esasları belirlendi.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 08:58
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 08:58

Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Yeni Tarife Kontenjanı Uygulamaları

Yeni İthalat Kontenjanı Tebliği Yayımlandı

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanacak tarife kontenjanına ilişkin esaslar belirlendi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kontenjanın Dağıtım Süreci

Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Kararı ile başlatılan tarife kontenjanı, İthalat Genel Müdürlüğü tarafından 30 Kasım tarihine kadar, yerli yağlık ayçiçeği tohumu alım yapan sanayici firmalara öncelik verilerek dağıtılacak. Tarife kontenjanı, 1 milyon ton yağlık ayçiçeği tohumu üzerinden belirlenerek, bunun karşılığı olan ham ayçiçeği yağı oranı %40 olarak kabul edilecektir.

Başvuru Süreci ve Şartlar

Tarife kontenjanı, toplam 1 milyon tonu yağlık ayçiçeği tohumu veya 400 bin tonu ham ayçiçeği yağı olarak dağıtılacak. İlgili başvurular 2 Aralık ile 13 Aralık tarihleri arasında e-Devlet sistemi veya Ticaret Bakanlığı'nın resmi web sitesi üzerinden yapılabilecek.

Tebliğin Uygulama Şartları

Bakanlık tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda taraftarlar, hem yağlık ayçiçeği tohumu hem de ham ayçiçeği yağı için ayrı ayrı ithal lisansı talep edebilir. Ancak bu ithalatta sadece kayıtlı miktar için indirimli gümrük vergisi uygulanacaktır.

Gelişmelerin takip edilmesi ve gerekli başvuruların zamanında yapılması önem arz etmektedir.