DOLAR
34 0%
EURO
37,85 0%
ALTIN
2.820,68 0%
BITCOIN
1.971.671,26 0%

Vücuda çok yararlı ancak buna dikkat! Sağlıklı olmak isterken sağlığınızdan olabilirsiniz

Bağışıklığı güçlendirmek için kış sürecinde tüketilmesi gerekli olan sebze ve meyvelerle ilgili bilgi veren beslenme uzmanı Semira Avcı, özellikle brokoli, ıspanak, karnabahar, lahana ve pırasa gibi sebzelerin bağışıklığın korunmasına yardımcı olan oldukça faydalı besinler olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 24.12.2023 10:48
Güncelleme Tarihi: 24.12.2023 10:48

Vücuda çok yararlı ancak buna dikkat! Sağlıklı olmak isterken sağlığınızdan olabilirsiniz

Kış aylarında özellikle hastalıklardan korunmak adına bağışıklığın güçlü tutulması çok önemli. Bunun için de düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra mevsim sebzelerinin ve meyvelerinin tüketilmesi gerekiyor. Kış aylarında tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler hakkında önemli bilgiler paylaşan Diyetisyen Semira Avcı, kış sebzelerinin ve meyvelerinin büyüme ve gelişmeye, hücre yenilenmesine, doku onarımına katkı sağladığını söyledi. Avcı, konuşmasının devamında, "Kış sebze ve meyveleri lif açısından zengin olan meyve ve sebzeler dışkının normal işleyişinde etkin rol oynar. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir ve tokluk hissi sağlanmasında olumlu rol oynar. Ayrıca vitamin ve mineraller bakımından da zengindir. Sebze- meyve seçerken dikkat edilmesi gereken ilk şey mevsimselliktir. Mevsimi olmayan meyvelerle sebzeleri eçerken akla ilk gelenler pestisitler ve hormon tedavileridir. Mevsiminde yediğimiz besinler ihtiyaçlarımıza göre yetiştirilir. Bir diğer önemli nokta ise havaların soğuması ve soğumaya devam etmesi. İnsanlar bu dönemde gergin olabilirler. Cilt sağlığı açısından meyve-sebze tüketimine özellikle dikkat edilmelidir çünkü bu besinler sağlık için gerekli olan 3 temel ürünü içerir. Bu üç temel element mineraller, su ve antioksidanlardır” dedi.

kış aylarında tüketilmesi gerekli olan sebze ve meyveler

“C vitamini vücudu zararlı maddelere karşı korur”

Doktor kontrolü olmadan tüketilen gıdaların zararlı etkilerine vurgu yapan Semira Avcı, şöyle konuştu:

Kış aylarında tüketilmesi gereken sebze ve meyvelerin başında ıspanak, havuç, portakal, mandalina, greyfurt, elma, muz, nar gibi kış meyve ve sebzeleri gelmektedir. Bu süre zarfında grip ve soğuk algınlığından kaçınabilirsiniz. Kendimizi korumak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Öncelikle sebze ve meyve tüketimimizi arttırmalıyız. İkincisi, vücudun zararlı maddelere karşı korunmasına yardımcı olan C vitamini tüketimine ise çok dikkat etmek gerekiyor. Daha çok kış aylarında hemen hemen herkesin yapmış olduğu bir hata var. Doktor kontrolü olmadan yanlışlıkla vitamin ve mineral hapları almak ağrı, baş ağrısı, anemi, mide bulantısı gibi bazı istenmeyen durumlara neden olabiliyor. D vitamini ile ilgili en iyi kaynak güneş ışığıdır ve kışın diğer mevsimlere göre de daha az güneş ışığı alırız. Böylece D vitamini ihtiyacımızı karşılamak için D vitamini takviyeli yağsız sütü tercih edebiliriz."

“Özellikle kışın su tüketimini unutmak mümkün”

Kış aylarında su tüketimi konusunun çok fazla olmadığını vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı, "Probiyotiklerde bağırsak sağlığını koruyucu etki vardır. Bağırsaklardaki zararlı maddeleri azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bu süreçte probiyotik tüketimine dikkat etmelisiniz. Probiyotiklere örnek olarak kefir ve yoğurt veriyoruz. Yeşil çay, polifenoller içerdiğinden ateşin ve grip virüslerinin yayılmasının önlenmesine yardımcı olur. Bu dönemde yeşil çay tüketiminin de garanti altına alınması gerekiyor. Özellikle kış aylarında su tüketimi unutulabilmektedir. Havalar soğuduğunda farkında olsak da olmasak da vücut sıvıları kayboluyor. Günde ortalama insan sayısını doyurmak için 8-10 bardak su içmeniz gerekiyor." diye konuştu.