DOLAR
34,24 0%
EURO
37,45 0%
ALTIN
2.928,22 0%
BITCOIN
2.145.800,73 0,63%

Vietnam'dan Çin'e Güney Çin Denizi'nde Barış Çağrısı

Vietnam Devlet Başkanı To Lam, Çin Başbakanı Li Çiang ile görüştü, Güney Çin Denizi'nde barışın korunması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 13.10.2024 21:20
Güncelleme Tarihi: 13.10.2024 21:20

Vietnam'dan Çin'e Güney Çin Denizi'nde Barış Çağrısı

Vietnam ve Çin Arasındaki Görüşmeler

Güneydoğu Asya'nın önemli ülkelerinden Vietnam, Devlet Başkanı To Lam aracılığıyla, ziyaret için gelen Çin Başbakanı Li Çiang ile düzenli bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda, iki ülke arasında gerilim yaratan Güney Çin Denizi meselelerinin ele alınması gerektiği vurgulandı.

Barışı Koruma Vurgusu

Devlet Başkanı Lam, tarafların anlaşmazlıkları çözebilmesi için "ilgili otoriteler arasında yüksek düzeyli ve doğrudan iletişim" sağlamasının önemli olduğunu belirtti. Lam, "Kaygı verici durumlarda, etkili yönetim için çözümler geliştirilmelidir" dedi.

İlişkilerin Gelişimi Üzerine

Vietnam, iki ülkenin uluslararası hukuka uygun bir işbirliği geliştirmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Güney Çin Denizi'nde istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı. Vietnam, geçen hafta, Çin Sahil Güvenliği tarafından balıkçılara yönelik baskılara karşı üzüntüsünü dile getirmişti.

Çin'in Açıklamaları

Çin tarafı, görüşmelerde daha çok karşılıklı ilişkilerin iyileştirilmesi üzerine odaklandı. Çin ajansı Xinhua, Li'nin, Vietnam ile geleneksel dostluğun güçlendirilmesi ve stratejik iletişimin derinleştirilmesi konusundaki istekliliğini dile getirdiğini aktardı.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasından itibaren kıyı ülkeleri arasında egemenlik tartışmalarının merkezi haline gelmiştir. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla bu bölgedeki denizlerin %80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuş, buna karşılık Vietnam, Filipinler, Brunei ve Malezya gibi ülkelerde kendi hak iddialarını sürdürmektedir. Ayrıca, ABD de bu çatışmalı adalarda askeri üslerin kurulmasına karşı çıkmaktadır.

2016 yılında, Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerinin hukuken geçersiz olduğuna hükmetmiştir.