Vietnam'dan Çin'e Sert Çağrı
Vietnam, Güney Çin Denizi'nde bulunan ve tartışmalı Paracel Adaları çekim alanında Çin Sahil Güvenliği tarafından gözaltına alınan 10 balıkçısını serbest bırakmasını talep etti.
Hanoi'nin Hak İddiaları
Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Doan Khac Viet, ticari kaygılarla bu adalar üzerindeki haklarının korunmasının önemine vurgu yaptı. "Çin, Vietnam'ın Hoang Sa takımadaları üzerindeki haklarına tamamen saygı göstermeli ve yasa dışı olarak el koyulan tüm balıkçı teknelerini ve gözaltına alınan balıkçıları derhal serbest bırakmalıdır" dedi.
Olay ve Sorumluluk İddiası
30 Eylül'de, Vietnam'a ait bir balıkçı teknesine saldırı düzenlendi. Bu olayda mürettebatın 10 üyesi yaralandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pham Thu Hang, saldırıyı gerçekleştirenin Çin olduğunu belirtmişti.
Güney Çin Denizi'ndeki Zorlu Mücadele
Bu bölgedeki egemenlik ihtilafları, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanan kıyıdaş ülkeler arasında silsile halinde devam ediyor. 1947 yılında yayımlanan haritalara dayanarak, Çin, Güney Çin Denizi'nin %80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Vietnam, Filipinler, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bu bölgedeki haklarını savunuyor.
Uluslararası İsimlendirme Sorunları
Bölgedeki Paracel ve Spratly Adaları, uluslararası kamuoyu tarafından "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinirken, Vietnam bu adaları "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırmaktadır.