DOLAR
34,22 -0,26%
EURO
37,72 0,22%
ALTIN
2.922,01 -0,3%
BITCOIN
2.084.168,61 -0,3%

Vietnam, Çin'in Balıkçı Teknesine Saldırısını Kınadı

Vietnam, Güney Çin Denizi'nde balıkçı teknesine düzenlenen saldırıyı Çin güvenlik güçlerine mal etti. 10 yaralı var.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 23:46
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 23:46

Vietnam, Çin'in Balıkçı Teknesine Saldırısını Kınadı

Vietnam'dan Çin'e Sert Mesaj

Vietnam, kendi balıkçı teknesine Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sularda düzenlenen saldırıyı Çin güvenlik güçlerine atfetti. Olayda, mürettebatından 10 kişi yaralanırken, Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pham Thu Hang, Pekin yönetiminin “acımasız davranışlarından endişe duyduklarını” belirtti.

Pham Thu Hang'ın Açıklamaları

29 Eylül'de yaşanan bu olay üzerine düzenlenen basın toplantısında Pham, saldırının Paracel Adaları yakınlarındaki Vietnamlı balıkçılara yönelik olduğunu söyleyerek, Çin’i bu eylem için sorumlu tuttu. Pham, “Pekin yönetiminin balıkçılara yönelik eylemleri, Vietnam'ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal etmektedir.” dedi.

Çin'den Soruşturma Talebi

Vietnam, Çin'e ayrıca olayın incelenmesini ve sonuçların kendilerine bildirilmesini talep etti. Pham, benzer olayların yaşanmaması için uluslararası topluma duyarlılık çağrısında bulundu.

Güney Çin Denizi'nde Egemenlik İhtilafları

Güney Çin Denizi, bölgedeki ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik mücadelesine sahne olmaktadır. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla denizin %80'inde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Brunei ve Malezya gibi komşu ülkeler de bu alanda hak iddia etmektedir.

Bölgedeki Paracel ve Spratly Adaları üzerindeki egemenlik ihtilafları, sıklıkla ülkeler arasında gerginliklere yol açmaktadır. Uluslararası alanda bilinen bu adalar, Vietnam'da Hoang Sa ve Truong Sa olarak adlandırılmakta, Çin ise bunları Şişa ve Nanşa Çündao olarak tanımlamaktadır.