DOLAR
34,14 -0,18%
EURO
38,02 0,4%
ALTIN
2.914,22 0,09%
BITCOIN
2.165.879,17 1,2%

Vergi daireleri kapıya dayandı! Ev sahibi ve kiracılar bunu yapmazsa hapı yutacak

Vergi dairelerinden yeni düzenlemeler dikkatleri çekerken kiracıları ve ev sahiplerinin bunu yapmazsa ceza kesileceği bilgisi paylaşıldı. Kira sözleşmesi, banka ödeme dekontu ve olan emlakçı bilgileri yakın takibe alındı.

Yayın Tarihi: 17.02.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024 12:44

Vergi daireleri kapıya dayandı! Ev sahibi ve kiracılar bunu yapmazsa hapı yutacak

Ev sahipleri ve kiracılara yönelik düzenleme gerçekleşirken Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin mart ayıyla beraber beyan edilmesi için gayrimenkul sahiplerine uyarılarda bulundu. Bakan Mehmet Şimşek, açıklamaları sonrasında kiracılara vergi dairesi tarafından görüşme yapılmasıyla adına tebligatlar gönderilerek kiracılardan kira sözleşmesi, banka ödeme dekontu ve olan emlakçı belgelerini istedi.

VERGİ SORUNLARINA ÇÖZÜM
Vergilendirmeyi tam sağlayabilecekken bilgiye erişim için Avukat Umut Metin, cezalandırıcı bir yöntemin yanında vergilendirmeyi tam sağlayarak bilgiye erişim istenmektedir. O görüşmeye gidilmediğinde vergisel sorunlara çözüm aranarak vatandaş kiracı da olsa görüşmeye icap edilerek kira bedeli öne sürülmektedir.
Metin, kamunun kaynağa ihtiyaç duyduğu dönemde vatandaşın vergisel yükümlülükleri yerine getirilmesi için dürüst davranılması gerektiğine değinilirken kendisine karşı doğru beyanda bulunulması için görüşmeler icap ettiği ifade edildi.

vergi
BİLGİ VE BELGELERE İBRAZ EDİN
Gelir vergisinin beyan edilmediği durumlarda Gayrimenkul danışmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, denetimlerde büyük rol oynadığını geçmiş dönemlere ait ek vergi tahsilat yapılmasına neden olduğu belirtildi. Tebligat eline ulaşan kiracılar aslında ödedikleri kira bedellerini kira açıklaması yazmadan da olsa gidip beyan etmekle yükümlüdürler.

VERGİ İNCEMELEMELERİ BAŞLADI
Vergi incelemelerinde maksat ödenmesi gereken vergilerin doğrulanmasında araştırma yapılırken bunların tahsiline göre özetlemeler yapılır. Özelacıklı, Vergi Denetim Kurulu tarafından yapılan araştırmalarla beraber inceleme veya denetimden ötürü vergi inceleme gereğinin olduğunu belirtti.

KİRACILARA CEZA İŞLEMİ
iş yeri ve konut kiralamaları için tahsilat öemeleri banka ya da posta yoluyla düzenlenirken belgeler üzeirne ibraz edilerek gelir vergisi genel tebliğine bakılarak zorunlu hale geldi. Gayrimenkul danışmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konutlarda 500 TL ve üzeri kısa vadeli kiralamalarda ise miktara bakılmadan tüm kiraların banka üzerinden yatırılması gerektiğini belirtti. Vergi usul kanunun 355. maddesiyle o yıl içerisinde belirlenen tutarla az olmamak üzere işleme alınarak yüzde 5'i üzerinden özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.