DOLAR
34,14 -0,03%
EURO
37,95 0,04%
ALTIN
2.890,44 -0,23%
BITCOIN
2.150.016,54 0,65%

Venezuela'da Maduro'ya Suikast Girişimi: 6 Yabancı Tutuklandı

Venezuela, Devlet Başkanı Maduro'ya suikast planı iddiasıyla 6 yabancı vatandaşını tutukladı. Operasyonda 400 silah ele geçirildi.

Yayın Tarihi: 15.09.2024 00:40
Güncelleme Tarihi: 16.09.2024 00:45

Venezuela'da Maduro'ya Suikast Girişimi: 6 Yabancı Tutuklandı

Venezuela'da Tutuklamalar ve Suikast İddiaları

Venezuela, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya suikast düzenlemeyi planladıkları iddiasıyla 3 Amerikalı, 2 İspanyol ve 1 Çek vatandaşı tutukladı. İçişleri Bakanı Diosdado Cabello yaptığı basın açıklamasında, tutuklamalar sırasında 400 adet silahın ele geçirildiğini belirtti.

İspanyol Cihazı ve Diplomatların Davası

Cabello, tutuklanan İspanyol vatandaşlarının İspanya Ulusal İstihbarat Teşkilatı (CNI) ile bağlantılı olduğunu iddia ederken, resmi İspanyol kaynakları bu iddiaları yalanladı. İspanya'nın Caracas Büyükelçiliği, tutukluların kimliklerini doğrulamak ve onlara yöneltilen suçlamalar hakkında bilgi edinmek amacıyla Venezuela Dışişleri Bakanlığı'na nota gönderdi.

Diplomatik Çatışma ve Seçim Krizi

Venezuela'daki başkanlık seçimleri sonrası muhalefet lideri Edmundo Gonzalez’e destek vermesi üzerine İspanya ile Venezuela arasındaki ilişkiler gerginleşti. İspanyol hükümeti, Gonzalez’i eşiyle birlikte 8 Eylül'de Caracas'tan Madrid'e getirdi. Gonzalez, Venezuela'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde muhalefetin adayı olarak %51,20 oyla kazanan Maduro’nun sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.

Bu süreçte, Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, İspanyolların ülkeden ayrılmasını talep ederek, diplomatik, ekonomik ve ticari tüm ilişkilerin kesilmesini önerdi.

Sonuçlar ve Uluslararası Tepkiler

Venezuela'daki son seçimlerde Maduro, %51,20 oy oranıyla üçüncü kez devlet başkanı seçildi. Seçim sonuçları, muhalefet koalisyona ve uluslararası gözlemcilere göre geçerli sayılmadı. İspanyol hükümeti, Venezuela'daki seçimlerin doğrulanabilir bir biçimde yayımlanmasını bekleyeceklerini belirtti ve Avrupa Birliği içinde Venezuela yönetimine karşı alınacak kararlarla ilgili destek vereceğini duyurdu.