DOLAR
35,09 -0,15%
EURO
36,6 -0,63%
ALTIN
2.926,08 -0,33%
BITCOIN
3.520.232,68 1,01%

Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu Başladı

Bursa'da düzenlenen sempozyum, vakıf medeniyetini ve Bursa'nın tarihi önemini vurguluyor.

Yayın Tarihi: 19.12.2024 12:38
Güncelleme Tarihi: 19.12.2024 13:20

Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu Başladı

Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu Açılışı Gerçekleştirildi

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu" açılışı gerçekleştirildi. Etkinlik, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan’ın katılımıyla, Birlik Vakfı Bursa Şubesi'nin Murad Hüdavendigar İmareti Salonu'nda yapıldı.

Vakıf Medeniyeti Üzerine Değerlendirmeler

Prof. Dr. Öcalan, sempozyumda yaptığı konuşmada, İslam medeniyetinin vakıf medeniyeti olarak tarif edildiğini belirtti. Ayrıca, vakıf uygulamalarının 1400 yıl boyunca İslam coğrafyasının pek çok alanını zenginleştirdiğini ifade etti. "Vakıf, bir mülkü, geliri insanlara bağışlanmak üzere, hiçbir şekilde mülk edinmeyecek şekilde bağışlamak demektir" diyen Öcalan, vakıf mallarının satılamaz ve mülk edinilemez olduğuna dikkat çekti. Sempozyumda, vakıf eserlerinin değişmez koşullarını vurgulayan bildirilerin sunulacağı belirtildi.

Osmanlı Dönemi ve Vakıfların Önemi

Osmanlı Devleti döneminde vakıf kurumunun zirveye ulaştığını aktaran Prof. Dr. Öcalan, Bursa’daki tarihi eserlerin büyük bölümünün vakıflardan kalma olduğunu dile getirdi. Son yıllarda Bursa’da vakıf eserlerine yönelik iyileştirme çalışmalarının arttığını ve bu eserlerin anlamına uygun şekilde kullanıldığını kaydetti.

Sempozyumda Yapılan Konuşmalar

Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclis Üyesi Mevlüt Çam, vakıfların merhamet, şefkat ve hayır ile inşa ve ihya yönlerinin bulunduğunu vurguladı. Çam, vakfiyelerin medeniyet tasavvurunu anlattığını dile getirerek, insanların vakıf kurma motivasyonunun dinamizmini dinimizin emirleri ve Hazreti Peygamber'in uygulamalarının oluşturduğunu belirtti.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Muhammed Yılmaz’ın katılımlarıyla devam eden programda, Prof. Dr. Öcalan, Bursa Valisi Erol Ayyıldız'a "Bursa Vakfiyeleri" adlı kitabı takdim etti.

Sempozyumun Devamı ve Sergi Açılışı

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer’in de katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, arkadan gelen konuşmalarda Prof. Dr. Osman Çetin "Vakıf Nedir? Vakıflar Neden Önemlidir" ve Prof. Dr. Mustafa Kara "Tasavvuf Kültürünün Gelişmesinde Vakıfların Rolü" başlıklı sunumlarıyla katılımcılara bilgi verdi. Ayrıca, "Bursa Vakfiyeler ve Vakıf Eserleri" başlıklı fotoğraf sergisi de katılımcılara sunuldu.

Sempozyum, yarın sona erecek olup toplamda 19 bildiri yayıma hazırlanacaktır.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 100'üncü yılı...

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu"nun açılışı yapıldı.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 100'üncü yılı...

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu"nun açılışı yapıldı.