DOLAR
34,6 -0,21%
EURO
36,58 0,15%
ALTIN
2.927,89 -0,92%
BITCOIN
3.170.859,82 -0,45%

Uzmanlar Türkiye'nin Uzun Dönem İklim Yol Haritası'nı Değerlendirdi

Uzmanlar, Türkiye'nin Uzun Dönem İklim Yol Haritası'nın emisyon azaltımı ve enerji hedeflerini övgüyle değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 19.11.2024 11:01
Güncelleme Tarihi: 19.11.2024 11:01

Uzmanlar Türkiye'nin Uzun Dönem İklim Yol Haritası'nı Değerlendirdi

Uzmanlar, Türkiye'nin Uzun Dönem İklim Yol Haritası ile emisyon azaltımı, yenilenebilir enerji, tarım ve atık yönetimi gibi kritik alanlarda önemli ve gerçekçi hedefler ortaya koyduğunu belirtiyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele vizyonunu açıkladı. Kurum, Türkiye'nin 2023 yılı emisyon miktarının yüzde 72'sinin enerji, yüzde 13'ünün tarım ve yüzde 3'ünün ise atık sektöründen kaynaklandığını belirtti.

Türkiye'nin birincil enerjide >yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50'ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30'a çıkarmayı planladığını ifade eden Kurum, bu sayede ulusal çapta kullanılacak enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini karbonsuz hale getirmeyi hedefliyor. Ayrıca, tarımsal sulamada teknolojik kullanımın artırılacağı ve tarım topraklarının en az yüzde 10'unda organik tarım yapılacağı bilgisini de verdi.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye'nin enerji denklemini değiştirme noktasında ciddi bir çaba içinde olduğunu ifade etti. Akyener, karbon emisyonlarının azaltılmasının Türkiye'nin milli enerji politikasıyla uyumlu bir şekilde ilerlediğine dikkat çekerek, bu durumun ekonomik büyüme ve enerji bağımsızlığına katkı sağladığını vurguladı.

Akyener, Türkiye'nin nükleer enerjiye yoğunlaştığını ve bunun, hem enerji bağımsızlığı hem de karbon emisyonlarını azaltma hedefinde önemli bir kaldıraç rolü üstlendiğini belirtti. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda enerji talebinin önemli ölçüde artacağına dikkat çekerek, yalnızca konvansiyonel nükleer santrallerin değil, aynı zamanda modüler ve mikro nükleer santrallerin de devreye alınması gerektiğini vurguladı.

Tarım alanında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin tarımda kullandığı suyun toplam kullanımın yüzde 75'ine tekabül ettiğini belirterek, modern sulama yöntemleri ile sulanan alanın iki katına çıkarılabileceğini ifade etti. Ayrıca, ülkenin organik tarım hedefinin 2053 yılı için oldukça gerçekçi ve uygulanabilir olduğunu kaydetti.

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, Uzun Dönem İklim Yol Haritası hedeflerini yerinde bulduklarını söyledi. Eren, atık yönetiminin toplam emisyonlar içindeki payının küçük olmasına rağmen etkili bir geri dönüşüm stratejisinin önemine dikkat çekti. 2020'de Türkiye'de 127,4 milyon ton atık işlendi, bunun 49,1 milyon tonu geri kazanıldı.

Eren, 2025 yılında devreye alınması planlanan Depozito Yönetim Sistemi ile ilgili olarak altyapı çalışmalarının tamamlanmadığını belirtti ve sistemle ilgili tüm bilgi ve birikimlerini paylaşıma hazır olduklarını ifade etti.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.