DOLAR
34,87 -0,02%
EURO
36,73 -0,29%
ALTIN
3.039,88 0,22%
BITCOIN
3.513.934,08 0,52%

Uzmanlar, Tarım ve Hayvancılığın İklim Krizindeki Rolünü Vurguluyor

Tarım ve hayvancılık, iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynamalı. Uzmanlar, sera gazı emisyonlarının etkisini artıran bu sektörün ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Yayın Tarihi: 11.12.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 11.12.2024 11:07

Uzmanlar, Tarım ve Hayvancılığın İklim Krizindeki Rolünü Vurguluyor

Tarım ve Hayvancılığın İklim Krizine Etkisi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Doğal Kaynaklar kıdemli yöneticisi Martial Bernoux, tarım ve hayvancılığın iklim krizindeki rolünün daha fazla konuşulması gerektiğini vurguladı. Bernoux, sera gazı emisyonlarına neden olan tarımsal faaliyetlerin, gelecek COP zirvelerinin önemli gündem maddeleri arasında yer alması gerektiğini ifade etti.

Metan ve Nitröz Oksit Emisyonları

Tarım ve hayvancılığın, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarından metan ve nitröz oksidin önemli kaynakları olduğunu belirten Bernoux, BM Çevre Programı’nın 2021 raporuna göre metan gazının küresel ısınmanın %25’inden sorumlu olduğunu kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre ise, 2022 yılında toplam metan gazı emisyonlarının 589,1 milyon ton olduğu ve bunun 142,3 milyon tonunun tarım ve hayvancılıktan kaynaklandığı belirtildi.

Tarımın Emisyonlardaki Payı

Dünya Bankası verilerine göre, 2020’de toplam nitröz oksit emisyonunun yaklaşık 3 milyar ton karbondioksit eşdeğeri olduğu kaydedilirken, bunun 2,3 milyar tonunun yine tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklandığı ifade edilmektedir. Bernoux, tarım kaynaklı emisyonların %40'ının tarım faaliyetlerinden, dörtte üçünün ise hayvancılık ve gübre yönetiminden kaynaklandığını bildirmiştir.

Harekete Geçme Zamanı

Bernoux, COP28'de kabul edilen Küresel Metan Taahhüdü'nün emisyonları azaltmak için bir fırsat sunduğunu belirtirken, tarım emisyonlarının önemi üzerinde durmuştur. Küresel nitröz oksit salımının %75 ile %80'inin tarım kaynaklı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, tarımın bu konudaki rolü daha da önemli hale gelmektedir.

Gıda İsrafı ve Çözüm Arayışları

Bernoux, dünya genelinde gıda üretiminin yanı sıra gıda israfının da önemli bir probleme dönüştüğünü belirtmiş ve gıda sisteminin her aşamasının göz önünde bulundurulması gerektiğini savunmuştur. Gıda atığının yalnızca doğal kaynak israfı değil, aynı zamanda zaman, enerji ve emek israfı olduğuna dikkat çekmiştir.

Sonuç: Harekete Geçme Zamanı

Bernoux, "Kaybedecek zamanımız yok. Artık tarımın da çözümün bir parçası olmasını sağlamalıyız." diyerek, iklim krizine karşı hemen harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizmiştir.