DOLAR
34,11 -0,3%
EURO
38,05 0%
ALTIN
2.865,22 -1,36%
BITCOIN
2.149.512,28 0,09%

Uzmanlar, Lübnan'daki Saldırıların Akıllı Telefonlarla Tekrarlanmasının Düşük İhtimal Olduğunu Açıkladı

Akıllı telefonların patlatılmasıyla ilgili endişeler azaltıldı; uzmanlar olasılığı düşük görüyor.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 16:01
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 16:01

Uzmanlar, Lübnan'daki Saldırıların Akıllı Telefonlarla Tekrarlanmasının Düşük İhtimal Olduğunu Açıkladı

Akıllı Telefonlar İçin Neler Söyleniyor?

Lübnan'daki çağrı cihazları ve telsiz patlamalarının ardından akıllı telefonların da benzer bir saldırı altında olabileceği endişeleri gündeme geldi. Uzmanlar, bu korkunun anlaşılabilir olduğunu ancak akıllı telefonların hedef alınmasının teknik olarak mümkün olsa da düşük bir ihtimal olduğunu belirtiyor.

Calgary Üniversitesinden Analiz

Kanada'nın Calgary Üniversitesinde siber sistemler üzerine çalışan uzman Hadis Karimipour, bu konudaki düşüncelerini şu şekilde açıkladı: "Bu durum teknik olarak mümkün ancak genel olarak bakıldığında çok muhtemel görünmüyor." Karimipour, özellikle Lübnan'daki olaylarla ilgili olarak dışarıdan müdahalenin zor olduğunu belirtmekte. Akıllı telefonların üretim süreçlerinin karmaşık olduğunu kaydeden uzman, kalite kontrollerinin bu tür müdahaleleri önlediğini vurguladı.

Northeastern Üniversitesi Perspektifi

Northeastern Üniversitesi'nden Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Josep Jornet, patlatılan cihazların eski teknolojiye dayandığını ifade etti. Jornet, bu eski cihazların parçalarının görünür olduğunu ve elle ekleme yapılmasının mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Birisi fark etmeden ellerinizle bir akıllı telefona bir şey yapmak çok zor," şeklinde konuştu.

Ayrıca, telefonlara uzaktan erişimin mümkün olduğunu hatırlatan Jornet, "Telefonunuz ele geçirildiğinde başkalarına istenmeyen görüntü ve mesajlar gönderebilirler. Ancak bu, fiziksel olarak manipüle etmedikleri sürece cihazı patlatabilecekleri anlamına gelmiyor." dedi.

Lübnan'daki Patlamalar

Lübnan'da 17 Eylül'de Hizbullah'a bağlı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar gerçekleşmiş, bu olayda ikisi çocuk 12 kişi yaşamını yitirmiştir. 18 Eylül'de ise birçok telsizin patlaması sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 608’den fazla kişi yaralanmıştır. Lübnanlı yetkililer bu olayları İsrail'e atfetmiş; fakat İsrail'den henüz bir cevap gelmemiştir. Sınır bölgelerinde ise 8 Ekim 2023'ten bu yana çeşitli çatışmalar sürmektedir.