Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesinde görevli psikolog Buse Başakgil, karne döneminde öğrencilerin akranlarıyla kıyaslanmasının çocuklarda kaygı ve öz güven eksikliği yaratabileceğini belirtti.
Başakgil, yaptığı yazılı açıklamada, sömestir tatili için ebeveynlerin çocuklarına karşı doğru tutumlar sergilemelerinin önemine dikkat çekti. "Çocuğun karnesi, başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Akranlarıyla karşılaştırmak ve başarısızlıkla suçlamak, çocuğun kaygı, yetersizlik ve değersizlik duygularını artırabilir," dedi.
Başakgil, karnedeki olumlu yönlere vurgu yapmanın çocuğun öz güveninin artmasını sağladığını ifade etti. Ayrıca, karnedeki notların çocuğun kimliğine ait bir özellik olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Ailelere, suçlayıcı bir dil kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye eden Başakgil, "Bu tür ifadeler, çocuğun başarısızlık algısını pekiştirir ve kaygıyı artırır," dedi.
Başakgil, çocukların ilgi alanlarının değerlendirilip, iyileştirmeye yönelik neler yapılacağına odaklanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, karne notlarının yalnızca o dönemle kısıtlı kalmayacağını, geleceğe yönelik umutsuzluk duyguları yaratabileceğini belirtti. Bu durumun kişinin kendine duyduğu değer üzerinde olumsuz etki yarattığını ifade etti.
Bununla birlikte, okul dönemindeki çocuk ve gençlerde öncelikli ödüllerin sözlü olmasının önemli olduğunu belirten Başakgil, daha sonra çocuğun istediği, yaşı ve sınıfıyla uyumlu maddi ödüllerin verilebileceğini kaydetti. Ayrıca, kötü notlar nedeniyle çocukların hobilerinin kısıtlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.