DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.125.147,67 0,58%

Üzerine tapu olanlar dikkat! Bu belgeyi almak için 15 gününüz var

Milyonlarca gayrimenkul tapusunu etkileyen anlık kararın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi. İşte detaylar..

Yayın Tarihi: 15.05.2024 09:38
Güncelleme Tarihi: 15.05.2024 09:38

Üzerine tapu olanlar dikkat! Bu belgeyi almak için 15 gününüz var

Milyonlarca tapu sahibini derinden etkileyen bir karar alındı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle tapu sahiplerine ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. 15 günlük süre tanındı ve artık bu belgelerin tapu sahiplerinden isteneceği duyuruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar kapsamında 'Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği' içeriğinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren yönetmelikte, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinin kaydının tutulduğu Çiftçi Kayıt Sistemi'nin (ÇKS) kullanımıyla ilgili detaylara yer verildi. Yenilikler arasında çiftçilere yönelik ÇKS'nin kayıt altına alınması, denetimlerin yapılması ve sistemin güncellenmesi gibi konular yer alıyor.

Yönetmelikte gerçekleştirilen önemli değişikliklerden biri de sözleşmede kayıtlı arsa alanının belirlenmesidir. Bu araziler üretim yılına ait olan uydu görüntüleri ya da tespit komisyonları ile tespit edilecek. Ancak şirketin üretim yılı içerisinde sahip olduğu araziye mirasçıların veya hissedarların itiraz etmesi halinde, söz konusu itirazlar dikkate alınacak ve ihtilaflı bölünme oranına tekabül eden ilgili arazilerin kayıtları düzenlenecektir.

TAAHHÜT DÖNEMİ BOYUNCA GEÇERLİ OLACAKTIR
Üzerine tapu olanlar dikkat! Bu belgeyi almak için 15 gününüz var

Öte yandan arazinin miras yoluyla intikal etmesi ve ipotek gerektirmesi hallerinde de bazı düzenlemeler hayata geçirilmiştir.

Bu arsaya bir hissedar veya mirasçının itiraz etmesi halinde, itiraza konu olan arazilerin kayıtları, ihtilaflı alan için taahhüt süresi sonuna kadar geçerli olacaktır. Yani güncellemelerle mirasçıların veya hissedarların arsa haklarına ilişkin itirazları dikkate alınacak ve ÇKS kayıtları buna göre güncellenecektir.

Miras kalan arazilere ilişkin mevzuat değişiklikleri ve taahhüt mektubu ile yapılan talepler üzerine, hissedarların veya mirasçıların itirazı üzerine, üretim yılından itibaren şirketin faaliyet süresinin sonuna kadar geçerli olmak üzere kayıt defteri doldurulacaktır.

Bu süreç kapsamında il ve ilçe müdürlükleri ile merkez müdürlüklerindeki ÇKS başvuruları üretim yılının Mart ayında 15 gün süreyle durdurulacak, ancak bu süre içinde yapılan itirazlar, pay sahipleri veya mirasçılar hariç dikkate alınmayacaktır.

BU BELGE ARTIK GEREKLİ OLACAK

Ayrıca, tapu siciline kayıtlı malikin ölmesi halinde, veraset vergisine tabi olmayan arazi, devredilmeyen arazi olarak değerlendirilecektir. Mirasçılar, devredilmeyen araziye ilişkin taahhüt mektubu düzenlenmesi talebine itiraz etmeleri halinde, miras belgesi talep edeceklerdir.

Öte yandan, talep edilen arsa üzerinde hissesi bulunmayanlar için, hissedarlarla bir kira sözleşmesi veya taahhüt mektubu bulunmalı, miras alınan arazi üzerinde hisse yüzdesinin belirsiz olması halinde, kira sözleşmesi yapılmalı ya da taahhütnamesi istenecek.