Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Uzayda hayatın sırrı çözülüyor: Fare embriyoları sağlıklı bir şekilde büyütüldü

Uzayda yaşamın nasıl olacağı, insanlığın en büyük merak konularından biri. Bu konuda yeni bir çığır açan bilim insanları, ilk kez uzayda fare embriyoları geliştirmeyi başardı. iScience dergisinin haberine göre, bu embriyoların DNA’sında herhangi bir hasar olmadığı ve normal bir şekilde geliştiği ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 14:10
Güncelleme Tarihi: 30.10.2023 14:10

Uzayda hayatın sırrı çözülüyor: Fare embriyoları sağlıklı bir şekilde büyütüldü

Uzayda yaşamın nasıl olacağı, bilim insanlarının en büyük merak konularından biri. Bu konuda yeni bir çığır açan araştırmacılar, ilk kez uzayda fare embriyoları geliştirmeyi başardı. Bu embriyoların DNA’sında herhangi bir hasar olmadığı ve normal bir şekilde geliştiği ortaya çıktı. Bu çalışma, uzayda memeli türlerin çoğalmasının mümkün olabileceğine işaret ediyor.

Uzay istasyonunda embriyo deneyiAraştırmanın başyazarı Teruhiko Wakayama ve ekibi, laboratuvarda dondurulmuş fare zigotları hazırladı. Bu zigotlar, Ağustos 2021’de SpaceX roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi.

ISS’teki astronotlar, bu zigotları 2 hücreli embriyo haline getirdikten sonra 4 gün boyunca uzayda büyüttü. Daha sonra embriyoları kimyasal işlemlerle koruyarak Dünya’ya geri gönderdi.

Araştırmacılar, Dünya’ya dönen embriyoları incelediklerinde, mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon ortamında herhangi bir DNA veya yapı bozulması olmadığını gördü.

Ayrıca embriyoların fetüs ve plasenta oluşumuna normal ilerleme gösterdiğini belirtti. Uzaydaki yüksek radyasyonun, embriyoların DNA dizilimine zarar vermemesinin kısa süreli maruz kalmayla açıklanabileceği değerlendiriliyor.

UZAYDA DOĞUM MÜMKÜN MÜ?

Wakayama, bu çalışmanın, uzayda yaşamın mümkün olup olmadığına dair önemli bir ipucu verdiğini söyledi.

Özellikle Dünya’dan Mars’a 6 aydan uzun süren yolculuklarda gebelerin de bulunması ihtimaline karşı, sürecin güvenliğini teyit etmede önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Wakayama, sonuçların uzayda memeli türlerin çoğalmasının mümkün olabileceğine işaret ettiğini söyleyerek, mikro yer çekiminde doğumun zorluklarının henüz bilinmediğini vurguladı.

Farelerin gebeliğin ikinci yarısında 9 ila 11 günlüğüne NASA aracılığıyla uzaya gönderildiği önceki çalışmalarda, gebe farelerin Dünya’ya döndükten sonra normal gelişimini tamamlamış ortalama ağırlıkta yavrular doğurduğu tespit edilmişti.

Wakayama’nın ekibi, ISS’e gönderilen embriyoların Dünya’ya dönüşünde dişi farelere tekrar enjekte edilerek sağlıklı yavruların oluşumunu ayrıca ISS’e fare sperm ve yumurtaları göndererek döllenmenin başarısını incelemeyi planlıyor.

Araştırmanın sonuçları, “iScience” dergisinde yayımlandı.