DOLAR
35,36 -0,01%
EURO
36,47 -0,01%
ALTIN
2.999,46 -0,14%
BITCOIN
3.468.904,71 0,27%

Usta-Çırak Modeli ile Aşçı Adaylarına Önemli Tavsiyeler

Ünlü şefler, aşçı adaylarına akademik eğitimin yanı sıra "usta-çırak" modelinin önemini vurguladı.

Yayın Tarihi: 02.11.2024 15:55
Güncelleme Tarihi: 02.11.2024 16:15

Usta-Çırak Modeli ile Aşçı Adaylarına Önemli Tavsiyeler

Edirne Gastronomi Festivali'nde Usta-Çırak İlişkisi Öne Çıktı

Edirne Valiliği tarafından düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali"nde, sektörün önde gelen şefleri akademik eğitimin yanı sıra "usta-çırak" ilişkisinin önemine dikkat çekti.

Tarihi Tren Garında Mutfak Sohbetleri

Karaağaç’taki tarihi tren garında gerçekleştirilen festivalde, "Ustaların Mutfağı" adlı bir söyleşi düzenlendi. Şef Özlem Mekik ve Akif Budak'ın moderatörlük yaptığı bu etkinlikte, Cüneyt Asan, Hazer Amani, Bedrettin Aydoğdu ve İzzettin Oral, meslek hayatlarını paylaştı.

Gastronomide Eğitim ve Deneyimin Önemi

Türkiye'nin önde gelen gastronomi ülkelerinden biri olduğunu belirten şefler, etkili bir eğitim için önerilerde bulundu. Şef Hazer Amani, aşçı adaylarının eğitim aldıktan sonra tecrübeli ustalarla çalışma fırsatı bulmaları gerektiğini vurgulayarak, "Genç nesil bu işe emek verip saatlerini harcayıp kendilerini geliştirebilir. Bizim meslekte sosyal hayat yoktur, herkesin eve gittiği saatte biz en çok çalışan grup oluruz. Bol bol çalışıp, yorgunluğa dayanabilirsen iyi bir aşçı olursun," dedi.

Usta-Çırak İlişkisinin Gücü

Bedrettin Aydoğdu, saha tecrübesinin başarı için kritik olduğunu ifade etti. "Okulu bitirince göğsüne hemen şef yazma. Okulu bitirince bir sene alaylı bir şekilde çalış," diyerek bütün genç aşçı adaylarına hitap etti. Bu yaklaşım, hem alaylı hem de mektepli deneyim kazandırma amacını taşıyor.

Ustalar, Yeniliklere Açık Olmalı

Cüneyt Asan ise, ustaların çağın gerekliliklerine göre kendilerini yenileyip, genç aşçı adaylarına eğitim vermeleri gerektiğine işaret etti. Bu şekilde, gastronomi alanında kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanabilir.

Edirne Valiliğince düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali"nde ''Ustaların...

Edirne Valiliğince düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali"nde ''Ustaların Mutfağı" söyleşisi düzenlendi. Şef Cüneyt Asan, programda konuşma yaptı.

Edirne Valiliğince düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali"nde ''Ustaların...

Edirne Valiliğince düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali"nde ''Ustaların Mutfağı" söyleşisi düzenlendi. Şef Cüneyt Asan, programda konuşma yaptı.