DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.153.677,05 -0,54%

Uşak'taki Blaundos Antik Kenti'nde 2 Bin Yıllık Heykel Sergilenecek

Blaundos Antik Kenti'nde keşfedilen 2 bin yıllık heykel, restorasyon sonrası Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 16:45
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 16:45

Uşak'taki Blaundos Antik Kenti'nde 2 Bin Yıllık Heykel Sergilenecek

Blaundos Antik Kenti'nde Tarihi Buluntu

Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti'nde ortaya çıkan Roma dönemine ait yaklaşık iki bin yıllık kadın heykeli, gerekli bakım ve restorasyon çalışmalarının ardından Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Açıklama

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Blaundos Antik Kenti'ndeki bu önemli arkeolojik keşifle ilgili açıklamada bulundu. Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, antik kentin Büyük İskender’in Anadolu seferi sırasında Makedonya’dan gelen askerler tarafından yerleşildiğini belirtti. Bu nedenle Blaundos'un "garnizon kent" olarak adlandırıldığını ifade etti.

Kazı Çalışmaları ve Heykeltıraşlık

2018 yılından bu yana Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında devam eden kazılarda, bu yıl Demeter Tapınağı bölgesine ağırlık verildi. Ceylan, tapınağın batı kısmında yapılan çalışmalarda heykelin bulunduğunu açıkladı. Yaklaşık 1,5 metre derinlikten çıkarılan ve başı ile kolları eksik olan heykelin erken Roma dönemine ait olduğu belirtiliyor.

Restorasyon Süreci ve Sergileme

Heykelin 190 santimetre boyunda olduğu ve Uşak Arkeoloji Müzesi'nde koruma altında tutulduğu belirtildi. Ceylan, "Heykeli, müze müdürlüğümüz ve bakanlık uzmanları tarafından restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergileyeceğiz. Ortalama 5-6 ay içinde restorasyon tamlanacak," dedi.

Yeni Keşiflerin Müjdecisi

Ayrıca Ceylan, 2021 yılında bölgede iki heykel daha bulunduğunu hatırlatarak, "Demeter Tapınağı, kentin merkezi ve ruhsal alanıdır. Bu nedenle şehrin kalbi olarak nitelendirilebilir. Burada her zaman sürprizlere açık olmalıyız. Yeni buluntular için heyecanlanıyoruz," dedi.