DOLAR
34,9 0,09%
EURO
36,67 0,04%
ALTIN
2.977,22 -0,01%
BITCOIN
3.750.148,11 -4,21%

Ürdün, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Yerleşim Genişletme Kararını Kınadı

Ürdün, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki yerleşim genişletme kararını kınayarak, uluslararası hukuka ve BM kararlarına aykırı olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 16.12.2024 18:14
Güncelleme Tarihi: 16.12.2024 18:14

Ürdün, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Yerleşim Genişletme Kararını Kınadı

Ürdün'den Sert Tepki

Ürdün, İsrail hükümetinin Suriye'nin işgal altında bulunan Golan Tepeleri'nde yerleşim yerlerini genişletme kararını kınadı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu kararın uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği vurgulandı.

Barış ve Toprak Bütünlüğü Vurgusu

Açıklamada, Suriye'de barışın ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemine dikkat çekildi. Golan Tepeleri'nin Suriye Arap toprakları olduğu ve bu işgalin sona ermesi gerektiği ifade edildi. Ürdün, İsrail'in Suriye topraklarını ele geçirme çabalarına uluslararası toplumun net bir tutum alması gerektiğini belirtti.

İsrail'in Yerleşim Planları

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden gelen yazılı açıklamada, Tel Aviv'in Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişlettiği ve bölgede demografik büyümeyi teşvik etmek amacıyla yeni bir plan onayladığı bildirildi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, savaş ve Suriye'ye bakan yeni durumu göz önüne alarak Golan'daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma arzusuyla hareket ettiği belirtildi.

Mali Kaynaklar ve Hedefler

Golan Tepeleri'ndeki ve Katsrin yasa dışı yerleşimindeki demografik büyümeyi teşvik için 40 milyon şekel (yaklaşık 11,2 milyon dolar) ayrılacağı ifade edildi. Netanyahu, "Golan'ın güçlenmesi İsrail'in güçlenmesidir; bu durum özellikle şu anda önemlidir" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki Çatışmalar ve Artan İşgaller

Suriye'de 27 Kasım'da şiddetlenen çatışmaların ardından, 8 Aralık tarihinde 61 yıllık Baas rejiminin çöküşü ile birlikte İsrail ordusunun Suriye’ye yönelik saldırıları arttı. Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleten İsrail, Suriye’ye ait askeri altyapıları hedef aldı ve başkent Şam'a 25 kilometre kadar yaklaşarak işgali ilerletti.

İsrail, Golan Tepeleri'ni 1967 yılından bu yana işgal altında tutarken, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.