UNRWA Komiseri Lazzarini: Gazze'de Ateşkesin Önemi vurgulandı

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Gazze'deki ateşkesin sadece bir başlangıç olduğunu ve acil destek gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 17.01.2025 22:55
Güncelleme Tarihi: 17.01.2025 22:55

UNRWA Komiseri Lazzarini: Gazze'de Ateşkesin Önemi vurgulandı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'de gerçekleşen ateşkesin yalnızca bir başlangıç noktası olduğunu ifade etti. Lazzarini, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısının ardından BM binasında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

BMGK üyelerine ilettiği mesajlarda, İsrail Meclisi'nin işgal altındaki Filistin topraklarında UNRWA'nın faaliyetlerini sonlandıracak yasasının iki hafta içinde yürürlüğe gireceği uyarısında bulundu. Lazzarini, bu yasanın uygulanmasının Gazze için büyük bir felaket yaratacağına ve uluslararası insani yardımları ciddi bir şekilde zayıflatarak yaşam koşullarını daha da kötüleştireceğine dikkat çekti.

Lazzarini, “Ateşkes yalnızca bir başlangıç noktasıdır.” diyerek, ilerleyen süreçte atılacak adımların kritik önemine vurgu yaptı. UNRWA olarak, uluslararası insani müdahaleyi desteklemek için yardımları artırmaya ve Gazze'nin eğitim ile sağlık hizmetlerine devam ederek destek sunmaya hazır olduklarını belirtti.

Ayrıca Lazzarini, UNRWA'nın personeli ve hizmetlerinin Gazze'nin toplumsal yapısıyla sıkı bağlantılı olduğunu belirterek, ajansın dağıtılmasının ateşkes anlaşmasını da baltalayabileceğini söyledi. Bu durumun Gazze'nin toparlanmasını ve işgal altındaki Batı Şeria'daki siyasi geçiş sürecini zorlayacağını kaydetti.

Lazzarini, hükümetlere yönelik sürdürülen genel dezenformasyon kampanyasına da dikkat çekti. İsrail hükümetinin, bağışçı ülkelerdeki hükümet ve parlamentolar üzerinde yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğünü ifade etti ve bunun için İsrail Dışişleri Bakanlığının 150 milyon dolarlık bir bütçe artışı aldığını dile getirdi.

Gazze'de yaklaşık 650 bin çocuğun yaşam mücadelesi verdiğini ve derin bir travma yaşadığını belirten Lazzarini, eğitimin yeniden başlatılmaması durumunda tüm bir Filistinli neslinin kaybedilme riski ile karşı karşıya olunduğuna vurgu yaptı.

Lazzarini, UNRWA'nın içinde bulunduğu mali krizin de büyük bir risk teşkil ettiğini ifade ederek, bazı bağışçı ülkelerin katkılarını azaltmasının yüz binlerce insana sunulan kritik hizmetleri tehdit ettiğini belirtti. 17 bin personelin Batı Şeria ve Gazze'de, 13 bininin ise komşu ülkelerde hizmet vermeye hazır olduğunun altını çizdi.

Son olarak, BMGK üyelerinden üç talepte bulunan Lazzarini, şunları sıraladı: İsrail Meclisi yasasının uygulanmasının engellenmesi, UNRWA'nın eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin sağlayıcısı olarak görev alması için bir siyasi yol haritası oluşturulması ve mali krizin ajansın hayati çalışmalarını sona erdirmesinin engellenmesi.