DOLAR
34,68 0%
EURO
36,73 -0,01%
ALTIN
2.960,57 0%
BITCOIN
3.356.457,14 0,55%

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: Gazze'deki Yıkım Daha Önce Görülmemiş Boyutta

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Gazze'deki yıkımın eşi benzeri görülmemiş olduğunu vurguladı ve insani durum hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 16.10.2024 16:58
Güncelleme Tarihi: 16.10.2024 16:58

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: Gazze'deki Yıkım Daha Önce Görülmemiş Boyutta

Gazze'deki Durum Korkutucu

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi'nde yaşanan yıkımın daha önce hiç görülmediği kadar büyük boyutlara ulaştığını ifade etti. Lazzarini, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki insani yardım durumunu ele aldı.

Altyapının Yıkımı Oranı Yüzde 70

Altyapının yüzde 60-70'inin yıkıldığına dikkat çeken Lazzarini, Gazze’nin artık yaşanabilir bir yer olmaktan çıktığını dile getirdi. Ayrıca, bir yıldan fazla bir süredir uluslararası gazetecilerin bölgeye girmesine izin verilmediğini, bu durumun bilgi edinmeyi zorlaştırdığını kaydetti.

Hayatta Kalma Mücadelesi

Lazzarini, Gazze'de halkın zor durumda olduğunu, hastalıklar ve açlıkla mücadele ettiklerini belirtti. "İnsanlar gerçekten hayatta kalmak için büyük zorluklar yaşıyor," dedi. Çocukların da bu durumdan ağır şekilde etkilendiğinin altını çizen Lazzarini, savaşın en büyük yükünü çocukların taşıdığını ve derin travmalar yaşadıklarını vurguladı.

Batı Şeria'da Durum Endişe Verici

UNRWA Genel Komiseri, Batı Şeria'daki durumu "sessiz savaş" olarak nitelendirerek, bölgede gıda sıkıntısı olduğuna ve yeterli yardımların ulaşmadığına dikkat çekti. 700'den fazla kişinin bu süreçte hayatını kaybettiğini dile getiren Lazzarini, buradaki krizlerin daha fazla gündeme getirilmesi gerektiğini savundu.

Savaş Suçları Hakkında Endişeler

Lazzarini, Almanya'da tartışılan savaş suçları konusuna da değinerek, BM'nin tanıklıklarının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "Bu gidişatın savaş suçu anlamına gelebileceğini birkaç kez ifade ettik," diyen Lazzarini, nihai değerlendirmenin uluslararası mahkemeler tarafından yapılması gerektiğini belirtti.