UNICEF Raporu: 2023'te 473 Milyondan Fazla Çocuk İhtilaf Bölgelerinde Yaşıyor

UNICEF, 2023'te 473 milyondan fazla çocuğun ihtilaf bölgelerinde yaşadığını ve sayının 2024'te artmasının beklendiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 13.01.2025 22:32
Güncelleme Tarihi: 13.01.2025 22:32

UNICEF Raporu: 2023'te 473 Milyondan Fazla Çocuk İhtilaf Bölgelerinde Yaşıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2023 yılında dünya genelinde 473 milyondan fazla çocuğun ihtilaf bölgelerinde yaşadığını açıkladı. UNICEF'e göre, 2024 yılında bu sayının daha da yükselebileceği öngörülüyor.

Bu yıl yayımlanan raporda, çocukların haklarını ve refahını korumak için sistemlerin yeniden düşünülmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Rapor, hizmet sunumunun ötesine geçen sistem yaklaşımlarının, çocukların hayatlarının her alanında dayanıklılık oluşturmak için büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Raporda, bu sistem yaklaşımlarının, afet hazırlık çerçevelerinden acil ihtiyaçlara yönelik cevap verebilen sağlık sistemlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığı ifade ediliyor.

UNICEF raporunda ayrıca, 2023 yılında dünyadaki çocukların yaklaşık %19'unun çatışmalardan etkilendiği belirtiliyor; bu oran, 1990'larda yalnızca %10 civarındaydı. Çatışma bölgelerindeki çocuklara yönelik tehditler her geçen yıl artmaktadır.

Ekonomik durumla ilgili olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki borç yükünün çocukların hayatlarını olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Yaklaşık 400 milyon çocuğun borç yükü altında ezilen ülkelerde yaşadığı ve bu ülkelerde eğitim bütçesinin önemli kısmının borç ödemelerine gittiği aktarılıyor.

Çevre ve iklim değişikliği de çocuklar için büyük bir endişe kaynağı. Rapor, çocukların, fizyolojik ve gelişimsel özellikleri nedeniyle iklim değişikliği kaynaklı küresel hastalık yükünün %88’ini taşıdığını belirtiyor.

Teknolojik gelişmelerin hükümetlerin vatandaşlarıyla etkileşimlerini değiştirme potansiyeli, çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini etkileyebilecek bir faktör olarak görülüyor. Rapor, yeni ve devam eden krizlerin, küresel yönetişim üzerinde önemli baskılar oluşturacağını da vurguluyor.

UNICEF, 2025 yılı için ülkelerin ve kurumların, küresel çok taraflı bir çerçevede ortak sorunlara uyumlu yanıt oluşturup oluşturamayacaklarını sorgulaması gerektiğini de belirterek, çocukların haklarının ve refahının daha güçlü bir şekilde korunması için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekmektedir.