DOLAR
34,95 -0,62%
EURO
36,45 -0,31%
ALTIN
2.959,97 -0,06%
BITCOIN
3.431.219,42 -0,88%

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: Elektrik Fiyatları Enerji Sektöründe Belirleyici Rol Üstlenecek

IEA Başkanı Fatih Birol, elektrik fiyatlarının gelecekte enerji sektöründeki önemi ve petrol fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 24.12.2024 16:26
Güncelleme Tarihi: 24.12.2024 16:26

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: Elektrik Fiyatları Enerji Sektöründe Belirleyici Rol Üstlenecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, elektrik fiyatlarının önümüzdeki dönemde enerji sektöründe kritik bir rol oynayacağını belirtti. Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" teması ile gerçekleştirilen IICEC Konferansı’nda küresel enerji pazarındaki dönüşümü değerlendirdi.

Orta Doğu'daki gerginliklere rağmen petrol fiyatlarının 70 dolar civarında seyrettiğine dikkat çeken Birol, geçmişte benzer durumlarda petrol fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaştığını hatırlattı. Birol, bu durumun talepteki büyümenin önceki seviyelerde olmaması ile ilgili olduğunu ifade etti. "15 ay önce IEA olarak, '2024'te dünya petrol talebinin yalnızca 1 milyon varil büyüyebileceğini' söyledik. Bu rakam, geçmişe göre son derece düşük," açıklamalarında bulundu.

Birol, ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana’nın petrol üretimindeki artışa vurgu yaparak, bu dört ülkenin toplam petrol talebindeki artıştan daha fazla petrol pompaladığını söyledi. "Bu nedenle, petrol fiyatlarının önümüzdeki yıllarda, önemli bir politik değişim olmazsa, rahat bir pazar olmasını bekliyoruz," dedi.

Ayrıca, Birol, doğal gaz fiyatlarının Türkiye için önemli olduğunu belirtti. "2025 sonuna kadar dünyaya önemli ölçüde yeni LNG sevkiyatı olacak ve bu, 2026-2027'de de devam edecek. ABD ve Katar'dan gelecek bu miktar, 40 yılda gelen LNG'nin neredeyse yarısına eşit. Bu durum, alıcıların güçlenmesine neden olacak ve doğal gaz fiyatlarını aşağı doğru baskılayacak. Türkiye gibi enerji ithalatçıları için bu durum önemli bir fırsat sunuyor," dedi.

Birol, elektrik talebinin dünya enerji talebinden altı kat daha fazla büyüyeceğini öngördü. "Son 10 yılda dünya elektrik talebi, enerji talebinden iki kat daha fazla büyüdü. Önümüzdeki 10 yılda da bu büyüme devam edecek," ifadelerini kullandı.

Küresel enerji dönüşümüne değinen Birol, bu sürecin çevre politikalarıyla sınırlı olmadığını, daha çok sanayi ve arz güvenliği politikalarıyla alakalı olduğunu belirtti. "İklim değişikliğiyle ilgili ilginin azalması bu dönüşümü durdurmaz, çünkü sanayinin gelişimi bu yönde ilerlemek zorunda," dedi.